Un tema intern?

Per . Actualitzat el

Catalunya i la seva població està desconnectant d’Espanya. Finalment està passant. Les càrregues policials de diumenge passat, innecessàries quan des dels estaments de l’Estat no es donava validesa a la votació, han obert un abans i un després. Hem passat de les declaracions polítiques i de les accions judicials a tocar la gent. I la gent ha pres els carrers. I la situació ha arribat a un extrem de no retorn. Està passant.

És una realitat innegable que, de moment, cap polític d’Espanya ni d’Europa està disposat a reconèixer.

En els pròxims dies el Parlament de Catalunya instarà el govern català a declarar la independència i l’Estat, com ja va demostrar davant de concentracions de gent pacífica, no es quedarà de braços plegats. El mateix rei Felip VI, màxima autoritat de l’exèrcit espanyol, ja ha donat llum verda a l’Estat perquè posi fre com sigui a la desobediència de les institucions catalanes. Tota una declaració d’intencions que només es pot veure condicionada si la UE, tal com s’està reclamant des de Catalunya, decideix dir-hi la seva.

La llavor independentista ha crescut i s’ha convertit en un arbre arrelat. Els polítics d’Espanya i de Catalunya han estat incapaços de gestionar el procés i ara el carrer s’ha posat al capdavant de les aspiracions catalanes. Bona part de la població ja ha perdut la por. I moltes persones que no són partidàries del camí emprès per Puigdemont han quedat estorades davant l’actuació policial de diumenge passat.

El que era una qüestió sobre la legalitat del procés sobiranista i del referèndum ha tocat de ple les estructures de l’Estat. S’ha posat de manifest la seva fragilitat i en dubte la seva capacitat per garantir el futur del Regne d’Espanya sense l’ús de la força. I a aquesta errada estratègica l’Estat encara se’n poden afegir de noves si aplica la suspensió de l’autonomia o si es decideix detenir els líders polítics de la Generalitat. Més llenya al foc per a una societat ja mobilitzada.

A hores d’ara la mediació d’un tercer és imprescindible si es vol evitar que preguem mal. Bé faria Europa de no obviar el que està passant a Catalunya. De moment, Espanya, un dels seus estats membres destacats, està a punt de trencar-se. I això no és un tema intern, per molt que així es vengui des de Madrid o des de Brussel·les.