Puigdemont: «Aquest moment demana una mediació»

El president de la Generalitat acusa el rei Felip VI de fer seves les paraules del PP i insta les autoritats de l’Estat a acceptar una negociació

Per . Actualitzat el

El president de la Generalitat. Carles Puigdemont, va comparèixer dimecres al vespre en televisió per fer una declaració institucional prèvia a la celebració del ple parlamentari previst per al dilluns dia 9 d’octubre. El mandatari català, en resposta al missatge institucional del rei Felip VI del dia anterior, s’ha mostrat disposat a buscar «una mediació» i insta l’executiu de Rajoy a acceptar la via del diàleg. «Aquest moment demana mediació», ha insistit Puigdemont, que ha agraït en llengua castellana «les mostres suport arribades de ciutadans espanyols que sí que han fet un esforç per entendre què passa a Catalunya».

El president català, en un to conciliador però crític amb el paper del PP i del rei Felip VI, assegura que «Catalunya vol continuar contribuint a la riquesa de l’Estat espanyol» i ha instat el poble de Catalunya a continuar demostrant un to pacífic però ferm «en les aspiracions de Catalunya».

«Així no, majestat», ha dit Puigdemont al monarca, al qual ha acusat de «perdre una bona oportunitat per exercir un paper de moderador».

Puigdemont ha dedicat bona part del discurs a felicitat el poble català per la seva actitud «en aquests moments difícils» i ha insistit en la necessitat de trobar una «mediació». El president català ha assegurat que «s’han rebut diverses propostes de mediació i encara n’arribaran més, però en cap moment hem vist una resposta oberta al diàleg de part de l’Estat».

Puigdemont, que ha recordat que Catalunya no té «cap problema d’identitats ni de banderes», preveu que la ciutadania «tornarà a donar un gran exemple en uns dies quan el govern apliqui els resultats del referèndum de diumenge passat».

A la recerca d’un agent mediador

Des de la Generalitat s’insisteix en la mediació de la Unió Europea per trobar una sortida a l’actual situació política entre Catalunya i Espanya. De moment el Parlament Europeu s’ha limitat a condemnar els actes de violència policial de diumenge passat i insta les dues parts al diàleg dins del marc constitucional de l’Estat espanyol. Europa no acceptaria una DUI.

Entretant, són diverses les propostes de mediació que s’han posat sobre la taula. Des del líder de Podemos, Pablo Iglesias, a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i executius del PSC s’han ofert. També el lehendakari basc, si bé de moment se sap que tant l’executiu català com l’espanyol han mantingut converses amb representants de l’Església a Barcelona i Madrid.

El rei Felip VI dona llum verda a l’Estat per intervenir contra la «desobediència»

La situació ha obligat el rei d’Espanya a intervenir. En una declaració institucional dimarts passat a la nit, just quan finalitzava la jornada d’aturada de país a Catalunya, el monarca es va adreçar al poble espanyol amb una compareixença televisiva. El monarca va subratllar el seu compromís amb «la unitat d’Espanya, la defensa de la Constitució i el respecte a la llei» davant «l’inacceptable intent d’apropiació de les institucions per part dels independentistes». El monarca, posant de relleu la gravetat de la situació amb la seva compareixença, va ser dur amb el govern de Carles Puigdemont, encara que sense citar-ho de forma expressa. En aquest sentit va rebutjar «la vulneració sistemàtica de les normes aprovades legalment i legítimament» i el va acusar de «demostrar una deslleialtat inadmissible» i de «fracturar la convivència». Per a Felip VI, Puigdemont i la resta de l’executiu català «han posat en risc l’estabilitat econòmica i social de Catalunya i de tot Espanya» amb la seva conducta «irresponsable» i «al marge del dret i de la democràcia». El rei, que és el màxim comandament de l’exèrcit espanyol, va ressaltar «l’extrema gravetat de la situació», donant via lliure a l’Estat a utilitzar «tots els mecanismes existents contra la desobediència». Aquesta és la primera vegada que Felip VI compareix amb un missatge institucional tret del que fa per Cap d’Any.