L’1-0 passa factura a Ballesteros

Varis tarragonins il·lustres abandonen el Senat tarragoní pel descontentament amb l’alcalde

Per . Actualitzat el

Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, està en el punt de mira de molts ciutadans per la seva erràtica manera d’actuar durant l’1 d’octubre. El batlle no va comparèixer públicament durant una jornada en què els cossos de l’Estat van carregar contra la ciutadania congregada a les portes d’algunes seus electorals i va limitar-se a difondre un missatge a les xarxes socials exigint diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya per tal de solucionar el conflicte. L’endemà va intentar esmerçar l’errada condemnant públicament l’actuació policial amb una entrevista radiofònica, però ja era massa tard. El seu silenci durant la jornada de corredisses als carrers de la ciutat i la seva prèvia negativa a cedir espais municipals per a la votació el van situar en el punt de mira d’una ciutadania que l’acusa de no haver estat «al costat del poble».

L’1-0 ja li està passant factura a l’alcalde de Tarragona en diversos fronts. Per un costat hi ha una part important de la ciutadania indignada amb el seu silenci i per la seva incompareixença durant la jornada electoral, en la qual els cossos de seguretat de l’Estat van fer ús de la força contra tarragonins i tarragonines que ell representa i que volien exercir el seu vot. El descontentament de la gent amb l’alcalde ja era evident a les xarxes socials la tarda del mateix diumenge i es va evidenciar encara més l’endemà, el dilluns dia 2, quan unes 300 persones van concentrar-se a les portes de l’Ajuntament per condemnar l’actuació policial. La trobada, però, va estar marcada pels crits exigint la dimissió de Ballesteros i pels retrets als representants de l’equip de govern del PSC (Pau Pérez, Elvira Ferrando, Josep Maria Milà i Joan Sanahuja) que sí que van fer acte de presència a les portes del consistori durant la concentració.

La inacció de Ballesteros també ha obert ferides amb persones pròximes. Varis membres del Senat tarragoní, ens assessor de l’alcalde integrat per ciutadans il·lustres, han decidit abandonar el seu lloc com a mostra de descontentament. Les tres primeres persones que han dimitit del Senat, amb una carta conjunta signada, són l’acadèmica Joana Saragossa, el baríton Àngel Òdena i el periodista Frederic Porta. Un altre il·lustre de la ciutat, el director de cinema Jesús Monllaó, fins i tot va escriure una carta pública a l’alcalde que reproduïm a la pàgina següent.

Però més enllà de les crítiques de part de la ciutadania, Ballesteros ha de fer front a una crisi en el pacte de govern per comandar l’Ajuntament fins al final de la legislatura. Josep Maria Prats, el membre d’Units per Avançar que amb els regidors del PP li han donat la majoria necessària, ha deixat el seu càrrec al capdavant de la conselleria de Cultura,  trencant així el pacte de govern que van signar el 2016.

No queda clar si el batlle confiarà en el «respectaré els compromisos de ciutat d’acord  amb la meva consciència» anunciat per Prats o preferirà buscar l’estabilitat en altres regidors del ple tarragoní.