Europa condemna la violència de l’1-O però no donaria validesa a una DUI

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, s’ha ofert a la Unió Europa per tal de facilitar la mediació entre Catalunya i Espanya

Per . Actualitzat el

Europa ja  parla obertament del tema català, però de moment no actuarà com a mediadora en el conflicte entre els governs de Catalunya i de l’Estat espanyol. Els partits europeus, en sessió parlamentària a l’eurocambra celebrada aquest dimecres, van coincidir en la condemna a les càrregues policials del passat 1 d’octubre i en la crítica a la gestió que el govern de Mariano Rajoy ha fet de tot l’assumpte, però en cap cas es va obrir la porta al reconeixement del referèndum celebrat diumenge passat ni als seus resultats. La UE aposta pel diàleg «per tal de solucionar un problema polític» i continua mantenint que es tracta d’un tema intern d’un estat membre que s’ha de resoldre dins del marc legal del mateix estat. Per tant, no donaria validesa a una declaració d’independència unilateral.

L’europarlemantari més crític amb la gestió espanyola ha estat Raymond Finch, del grup Europa de la Llibertat i de la Democràcia Directa, que va dir que «el senyor Rajoy i els seus assessors han llançat una bomba de fum a Europa», al mateix temps que va assegurar que «els catalans que han mirat cap a Europa per demanar auxili estaran avui totalment decebuts».

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha subrallat que «en democràcia, l’únic camí és treballar junts a favor de la concòrdia i la unitat. A ningú li han agradat els esdeveniments del diumenge, però les decisions unilaterals, inclosa la proclamació d’independència respecte a un estat sobirà, no tan sols són contràries a l’ordenament jurídic europeu, sinó que, a més, estan destinades a provocar divisions perilloses. D’aquest Parlament en surt una crida a favor d’una reflexió serena i profunda, que afavoreixi el diàleg, respectant el marc constitucional i que torni la política a les institucions».

D’altra banda, aquesta setmana s’ha conegut que el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, s’ha posat a disposició del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker,  per tal de fer possible una «mediació europea i perquè la crisi catalana s’inclogui en el pròxim Consell Europeu per tal de propiciar una solució dialogada».