Puigdemont reclama a la UE que no s’escudi dient que «és un afer intern»

El president de la Generalitat fa una crida a la mediació internacional en el conflicte

Per . Actualitzat el

El president ha fet una crida a la mediació internacional en la roda de premsa convocada aquest dilluns assegurant que «no deixarem d’insistir en el que ja és un clamor: aquest moment demana mediació. Hi hem d’estar disposats i si apareixen actors seria una irresponsabilitat no aprofitar-ho». Puigdemont s’ha mostrat sorprès davant la innacció de la Unió Europea i ha advertit que «el que està passant, encara que no els agradi està passant de debò i com més triguin a reconèixer aquesta realitat, pitjor» i que «la UE ha de donar explicacions, no pot continuar escudant-se en què és un afer intern». En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de restablir la normalitat institucional que s’ha vist «alterada per decisions desproporcionades».

Puigdemont ha anunciat la creació d’una comissió especial d’investigació de les violacions dels drets fonamentals que s’ha comès a Catalunya. Aquest òrgan s’encarregarà de recopilar la informació relacionada amb la brutalitat policial de l’1-O per dur a terme accions legals contra els agents i els responsables polítics. «El que va passar ahir és la jornada de violència gratuïta més gran que hem conegut els darrers 40 anys. No només no s’ha de repetir sinó que no pot quedar impune», ha denunciat alertant que l’Executiu ha decidit presentar-se com a acusació particular en aquests casos de violència.

El president ha exigit també la retirada de tots els efectius (recordem que hi ha un vaixell atracat al Port de Tarragona) que han provocat la violència als carrers de Catalunya aquests cap de setmana, atès que es tracta d’un «país on es mobilitzen milions de persones sense incidents i sense necessitat aquest dispositiu».