La participació supera els 2,2 milions de vots amb una victòria aclaparadora del ‘sí’

La República Catalana assoleix el suport del 90% de les persones que han pogut votar

Per . Actualitzat el

El portaveu del govern de la Generalitat, Jordi Turull, ha comparegut a quarts d’una de la matinada per donar el recompte de vots de la jornada de l’1-0. Malgrat les dificultats provocades per l’acció policial als col·legis electorals, s’ha aconseguit comptabiltzar un total de 2.262.424 vots a tot el país. D’aquests un total de 2.020.144 han estat favorables al ‘Sí’, és a dir, un 90% del total. El ‘No’ ha assolit un total de 176.566 vots (un 7,8%), mentre que en blanc s’han comptabilitzat 40.586 vots. El vots nuls han estat més de 20.000.

Turull ha volgut destacar que les forces policials han aconseguit tancar un total de 400 col·legis electorals arreu del país, el que ha suposat el decomís d’unes 700.000 paperetes que no han arribat a l’electorat.

 

Raül Romeva, conseller d’exteriors de la Generalitat, amb aquestes dades a la mà, ha apel·lat a la Unió Europea perquè tingui en consideració es resultats de les eleccions a Catalunya, ja que “si no ho fa estarà avalant l’acció represora del govern de l’Estat espanyol envers ciutadans de la UE”. Romeva ha afirmat que durant la jornada “Catalunya ha rebut el suport de diversos estats europeus” i ha afegit que “avui tothom ha vist que Espanya és un estat demofòbic”.

El vicepresident Oriol Junqueras ha agrait “l’exemple que ha donat avui la societat catalana” i ha afegit que “tindrem en compte la claredat del mandat que la ciutadania ens ha deixat a ler urnes”. Junqueras ha assegurat que el Govern traslladarà la declaració de la independència al Parlament de Catalunya, que és l’organisme que haurà de prendre la decisió en els pròxims dies.