Els tarragonins voten malgrat la repressió policial

La policia espanyola ha intervingut en cinc col·legis de la província i ha protagonitzat fortes càrregues a la ciutadania a diversos municipis

Per . Actualitzat el

Jornada de sentiments extrems a les comarques de Tarragona. Malgrat la brutal repressió policial a diversos municipis del territori, en especial a la ciutat de Tarragona on s’han vist corredisses i cops de porra dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, la gran majoria de tarragonins i tarragonines favorables al dret a decidir han pogut anar a votar als diferents col·legis electorals habilitats aquest 1 d’octubre que, definitivament, marcarà un abans i un després en les relacions entre Espanya i Catalunya.

Després d’una nit amb els col·legis electorals plens de famílies que es decicaven a protegir els col·legis electorals fins a l’arribada de les 9 del matí perquè comencès la jornada de votació, els tarragonins i tarragonines han anat apropant-se durant tot el dia fins a les urnes mentre els efectius dels cossos de l’Estat, armats fins a les celles i amb furgonetes blinades, s’han dedicat a anar per diferents col·legis electorals per tal de decomissar les urnes i les paperetes i, de pas, carregar contra totes les persones que oferissin resistència a l’entrada dels agents a les dependències electorals. Si bé el comportament de la ciutadania ha estat el previsible, oposar resistència pacífica, en més d’una ocasió els agents policials s’han passat de la ratlla i han carregat a cops amb la població. Els centenars de periodistes i particulars que han omplert els carrers de càmeres de mòbil i de fotos han anat farcint les xarxes socials d’imatges que feia dècades que no es veien a l’Estat espanyol ni a Catalunya.  A Tarragona ciutat, per exemple, Al col·legi Tarragona s’han produït greus agressions per part de la policia espanyola que, segons ha avançat delCamp.cat, han arribat a lloc portats pel cap de la Guàrdia Urbana de Tarragona. La jornada també està deixant imatges de tensió entre els agents policials de l’Estat i els Mossos d’Esquadra, que en determinats moments han plantat cara als comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en considerar que s’estaven extralimitant en les càrregues fetes a la població per tal d’impedir la celebració de les votacions.

De moment, però, a l’espera de l’arribada de les vuit del vespre,  la majoria dels col·legis electorals del territori funcionen. A la província els cossos policials han entrat a sis centres: quatre de la Tarragona ciutat (el col·legi Tarragona a la plaça Imperial, a Sant Pere i Sant Pau, a Campclar i a Torreforta), a Sarral i a Sant Carles de la Ràpita. A tots s’han endut les urnes tret de les de l’IES de Campclar que a hores d’ara segueix funcionant. S’han format llargues cues a molts col·legis a causa dels problemes informàtics durant bona part del matí, però a primera hora de la tarda les votacions ja eren fluides.

A hores d’ara els efectius policials de l’Estat continuen fent ronda pels diferents carrers dels pobles del territori i es preveu que puguin intentar tancar algun centre electoral més a a Tarragona ciutat, com ara l’IES Martí Franquès, l’IES Joan XXIII o la seu de la Colla Jove.

A última hora de la tarda els cossos policials han entrat a Urbanisme de la Generalitat per endur-se material del referèndum i, tot i que hi havia força tensió als diversos col·legis electorals abans de les vuit del vespre, finalment els agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional no s’han adreçat a cap altre centre.

A les vuit s’han tancat els col·legis i s’ha començat el recompte dels vots a l’espera de la compareixença de Carles Puigdemont i de Mariano Rajoy.