Catalunya abraça els Mossos d’Esquadra

Els agents de la Generalitat s’enduen les majors ovacions de la ciutadania aplegada als col·legis electorals

Per . Actualitzat el

No tenien un paper fàcil aquest 1 d’octubre. Sota el comandament de les forces de l’Estat però al servei de la població catalana, el paper dels Mossos d’Esquadra era cabdal en aquesta jornada del referèndum. Al final els agents policials de la Generalitat de Catalunya han custodiat tots els col·legis electorals, intentant precintar-los a primera hora del matí tal com els havia ordenat el TSJC, però davant la negativa de la ciutadania i davant la manca d’una amenaça real per a la seguretat ciutadana, han decidit lliurar notificacions i comunicar-ho als estaments de l’Estat. Aquests, però, no han actuat de la mateixa manera. Els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya, armats i amb furgons blindats, han actuat amb contundència per decomissar urnes i paperetes amb l’objectiu d’impedir la celebració del referèndum. En aquesta missió no han mesurat sempre prou bé les forces i han carregat en diverses ocasions contra ciutadania que, pacíficament i mans enlaire, s’ha dedicat durant tota la jornada protegir les seus electorals de l’entrada dels efectius policials.

La jornada deixa imatges que no es veien a Espanya ni a Catalunya des de feia dècades i a ulls. Corredisses, cops de porra, males maneres, enfrontaments entre ciutadania i agents de l’ordre. Fins i tot escenes d’enfrontament entre els agents de l’Estat i dels Mossos d’Esquadra, que sent testimonis de tot el que ha passat han plantat cara en més d’una ocasió a l’abús de la força perpetrat per Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Els Mossos s’han endut les majors ovacions de part de la ciutadania aquest diumenge per a la història en què les ferides entre Espanya i Catalunya han quedat obertes definitivament. Una de les imatges més virals ha estat aquesta de Boris Llona, en la qual es pot veure un ciutadà abraçant un Mossos d’Esquadra després de l’entrada dels agents de l’Estat al CAP de de Cappont (Lleida) aquest matí.