L’ABS Torredembarra promou l’activitat física entre els professionals sanitaris

El dia 30 de setembre tindrà lloc una jornada amb l’objectiu de sensibilitzar els facultatius en la importància de la prescripció de l’activitat física entre la ciutadania

Per . Actualitzat el

Fer activitat física amb regularitat i seguir uns bons hàbits alimentaris són dues màximes reconegudes per tothom que vol gaudir d’una bona salut al llarg de tota la vida. Des de fa uns anys el sistema sanitari públic ha incorporat el concepte de l’exercici físic com a teràpia per millorar els problemes generals de salut de la població i, sobretot, com a acció preventiva per reduir el risc de contraure malalties cròniques com ara problemes cardiovasculars, la hipertensió o l’obesitat.  

Cada àrea bàsica de salut i centre sanitari adscrit a la Xarxa de Santa Tecla disposa de professionals de l’àmbit de l’assistència primària que treballen per difondre i informar dels beneficis de l’activitat física en la salut de les persones, dins del programa PAFES (Pla d’Activitat Física i Esport Salut, impulsat per la Generalitat de Catalunya a tots els centres sanitaris del país). Sovint però, els mateixos professionals sanitaris encarregats de fer que aquests consells arribin a la ciutadania, no en coneixen els beneficis i no els practiquen d’una manera regular.
El doctor Juan Muñoz, metge de primària del CAP de Torredembarra, explica que «des de la Primària pensem que és molt important que els professionals que han d’aconsellar els seus pacients que portin una vida activa n’han de conèixer els beneficis i parlar amb coneixement de causa. Però ens hem adonat que hi ha molts metges que no fan activitat física d’una manera regular; de fet, hem investigat per saber si hi ha algun estudi fet sobre aquest hàbit entre els facultatius i ens hem adonat que no n’hi ha cap ni un. I l’únic que hem trobat fa referència a estudiants de medicina i conclou que aquests realitzen esport en menys mesura que els estudiants d’altres matèries», conclou el metge.
Amb la voluntat d’incentivar la realització d’activitat física entre els mateixos professionals sanitaris, des de l’ABS Torredembarra –on ja existeix un grup de persones que queden regularment per fer caminades– el doctor Muñoz i la infermera Teresa Lambea, van impulsar una trobada informal per «estar una estona junts fent alguna mena d’activitat física i passar-ho bé»; però aquella reunió informal a poc a poc va anar agafant un caire més seriós. «Ens vam plantejar fer alguna xerrada, oferir informació que pogués ser útil, i a poc a poc, vam veure que podíem organitzar una jornada per  parlar de tot plegat d’una manera més organitzada i planificada», assegura el doctor Muñoz.

Jornada sobre activitat física per a professionals
Fruit d’aquesta voluntat de difondre les bondats de l’activitat física entre els professionals és la jornada que tindrà lloc el pròxim de 30 de setembre a la Zona Esportiva de Torredembarra, adreçada als professionals del món sanitari, en la qual, a més d’activitats esportives, tindrà lloc una ponència a càrrec del doctor Manel González Peris, cap de la Unitat de Medicina de l’Esport de la Xarxa, i una classe d’iniciació al ioga a càrrec de M. Carmen Capel, de Satya Yoga Centro Dojo Hachi.
«Volem destacar la gran acollida que ha tingut aquesta iniciativa, tant per part dels que impartiran les activitats, com pels que hi volen participar (a hores d’ara ja hi ha uns 30 inscrits)», afirma el doctor Muñoz, «volem que els participants facin exercici físic i esport de manera segura i controlada, però també que en treguin un profit. Tan sols que dues o tres persones interioritzin aquestes recomanacions i les facin extensives als seus pacients ja ens donarem per satisfets.»

Recomanat per l’OMS
Cal recordar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la realització d’activitat física diària. «Amb mitja hora al dia els adults i una hora els infants és suficient, assegura el doctor Muñoz, que afegeix «tampoc no és necessari que sigui intensa, caminar a bon pas és suficient».