El sector pro referèndum insta la població a «fer pinya» als col·legis electorals l’1-0

L’Estat estreny el cercle per impedir la celebració del referèndum de diumenge

Per . Actualitzat el

La data de l’1 d’octubre ja és aquí. El diumenge del referèndum arriba sense que la població sàpiga encara si podrà votar amb garanties. Una incògnita que no es resoldrà fins al mateix dia perquè, ara com ara, ningú sap què passarà. És segur que la ciutadania partidària de la consulta es mobilitzarà, igual que ha fet en les darreres setmanes arreu del país, i acudirà massivament als col·legis electorals, tant si hi ha urnes com si no. També ho faran els cossos policials desplegats a gran escala per part l’Estat. Amb els Mossos d’Esquadra i les policies locals com a testimonis, agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional «vetllaran per la seguretat de la jornada» i per assegurar-se que la votació suspesa pel Tribunal Constitucional no es duu a terme. Fins ara les trobades entre partidaris del dret a decidir i els cossos policials s’han desenvolupat per la via pacífica, tot i els moments de gran tensió viscuts. Per diumenge, el dia de l’hora de la veritat, ningú no s’atreveix a fer pronòstics, tot i que des dels sectors sobiranistes s’insisteix en la no-violència i en la mobilització pacífica passi el que passi durant la jornada. De moment, a través de les xarxes socials, els moviments pro referèndum insten la ciutadania a omplir els col·legis des de la matinada per contrarestar la presència policial i dificultar la previsible retirada d’urnes. L’Estat, mentrestant, a través dels cossos de seguretat procedents d’arreu d’Espanya i de les actuacions dels tribunals, estreny el cercle per frenar la logística del referèndum i evitar que el Govern de Carles Puigdemont pugui disposar d’una eina en forma d’escrutini a partir del 2 d’octubre. Per això, però, falten dies. I encara poden passar moltes coses abans del diumenge.

L’executiu de Carles Puigdemont, amb suport multitudinari als carrers de tot el país, ha arribat fins al final i manté la seva intenció de celebrar el referèndum d’autoderminació aquest diumenge. Les nombroses accions policials i judicials executades per l’Estat en les darreres setmanes no canvien el full de ruta del govern de la Generalitat, de l’Assemblea Nacional de Catalunya i d’Òmnium, que instem la ciutadania a promoure una participació històrica l’1 d’octubre. Des d’aquests estaments, sobretot a través de les xarxes socials i de declaracions als mitjans de comunicació, es fa un crida a la ciutadania perquè s’adrecin als seus col·legis electorals des de primera hora del matí i que es quedin allà tot el temps possible per «fer pinya», sempre de forma pacífica, per tal de garantir una alta participació i complicar l’encàrrec dels cossos policials desplegats per impedir la votació.

L’Estat, per la seva banda, continua el seu setge a la logística de l’1-0 amb actuacions policials i decisions judicials contra els impulsors del referèndum i els seus col·laboradors. La successió d’esdeveniments en les últimes setmanes, amb detencions d’alts càrrecs de la Generalitat, amb la intervenció dels comptes catalans i amb citacions judicials a civils i alcaldes, han obert una escletxa definitiva entre els governs de Barcelona i Madrid. El gran desplegament de cossos de seguretat de l’Estat i el tancament de webs vinculades al procés han portat la tensió a nivells màxims a les portes de l’1-0.

El paper dels Mossos i la detenció de Puigdemont

Les hores prèvies al diumenge vindran marcades pel paper que agafin els Mossos d’Esquadra, que han estat requerits pel Ministeri de l’Interior per actuar sota el comandament de l’Estat per impedir la votació, i per la figura del president Carles Puigdemont, la detenció del qual no està descartada pels estaments judicials fins i tot abans del diumenge.
Un altre dels fronts que cal tenir en compte és la projecció internacional que assoleixi la qüestió catalana en les pròximes hores. Fins al moment la posició oficial de la UE és que es tracta d’un tema intern de l’Estat espanyol, però cada vegada són més les veus autoritzades d’àmbit mundial que s’estan posicionant al voltant dels esdeveniments viscuts a Catalunya aquestes setmanes.