Santa Tecla clou 10 dies de festa amb una participació massiva

‘Fes-te la festa’ s’estrena amb una gran acollida dins la seqüència ritual

Per . Actualitzat el

La festa major de Santa Tecla va arribar ahir al final dels deu dies de festa amb el tradicional Correfoc que va omplir els carrers de la ciutat una nit més. Els prop de 450 actes programats s’han celebrat amb una participació massiva de públic i amb la col·laboració constant de totes les entitats que fan possible la festa.  La consellera de Festes, Begoña Floria, s’ha mostrat satisfeta amb el balanç de la Santa Tecla 2017, “tenim una festa consolidada i amb un alt nivell de qualitat” i ha destacat el bon funcionament de tots els actes “els nous espais que hem creat aquest any amb l’objectiu de garantir la convivència però mantenint l’essència festiva han estat ben acollits i demostren que és una línia encertada que seguirem treballant els propers anys”.

 

El Mercat ha acollit una nova edició de la plaça Friki que ha omplert tots els seus passis – excepte els del dia 15 que van ser suspesos per la pluja- i ha convertit els voltants del nou equipament en una pista de circ i rialles. I pel que fa a la música, el Gran Concert de Roba Estesa i Txarango va estrenar ubicació amb una rebuda massiva que va convocar prop de 12.000 persones que van gaudir de la música d’aquestes dues joves formacions que aquest estiu han omplert places i sales i també van fer-ho a l’avinguda Vidal i Barraquer.

 

Un any més s’ha consolidat la relació entre tradició i festa al carrer. Molts dels elements festius han celebrat els seus aniversaris, com el Ball de Bastons de Tarragona, La Mulassa i la Mulasseta que han celebrat els 30 i els 15 anys, respectivament, i que van ser protagonistes amb la Trobada de Mulasses Petites. Els 7 Pecats Capitals. També els 7 Pecats Capitals han incorporat la seva versió petita al Seguici Petit. D’altres elements també ho han celebrat com l’Esbart Dansaire de Tarragona, el Ball d’en Serrallonga i els So Nat- Grallers de Tarragona. Aquest any, s’ha estrenat la cercavila ‘Fes-te la festa’ que a la Rambla Nova ha aplegat els gegants d’escoles i entitats, juntament, amb tots aquells elaborats de manera artesana. La gran acollida de l’acte i la massiva participació mostren que la trobada és un encert i està encaminada a consolidar-se dins la seqüència ritual de Santa Tecla. Una altra de les novetats, l’aparca cotxets, pensat per facilitar el trànsit de vianants per la Part Alta en els dies del Seguici, ha estat un èxit que ha anat incrementant les seves places dia rere dia. La consellera ha explicat que la bona acollida de les noves propostes d’aquest any “demostra que tenim una festa viva, que evoluciona amb la ciutadania i entre tots l’anem fent cada cop més gran i millor”.

 

Les diades castelleres i els pilars caminants ja són cites ineludibles de les festes, el fet casteller forma part de la ciutat i una mostra són els magnífics castells que s’han assolit aquestes tres darreres diades de la mà tant de les colles convidades el primer diumenge; com de les pròpies. El primer diumenge es van poder veure castells de gamma extra i actuacions de màxims de les colles de la ciutat. Destaca, especialment, la colla de Sant Pere i Sant Pau que la diada del 23 va fer la millor actuació de la seva història. Les places castelleres per excel·lència, de la Font i de les Cols, han estat a vessar de públic durant totes les cites castelleres.

 

La iniciativa del got reutilitzable que s’ha posat en marxa aquest any ha reduït en gran mesura els gots i envasos d’un sol ús i s’ha traduït en una disminució important de la presència de residus al carrer, especialment, en els punts de festa que aplegaven molta gent com la Baixada de l’Àliga o el Gran Concert de Santa Tecla. La consellera ha assegurat “el got reutilitzable de les festes s’ha utilitzat majoritàriament i ha suposat una millora important en la neteja”. I ha afegit: “cal seguir treballant en aquesta línia per tenir unes festes també cíviques i responsables amb el manteniment i la neteja de l’espai públic”. Floria ha recordat que “es calcula que només a la plaça de la Font després d’un gran acte de Santa Tecla es podien arribar a recollir de la via pública uns 10 m3 de residus i que durant totes les festes de Santa Tecla s’utilitzaven i llançaven uns 500.000 gots d’un sol ús” i ha conclòs que el got reutilitzable, a més de millorar la neteja i la imatge de la neteja, té un impacte directe en la reducció d’emissions de CO2, principal causant del canvi climàtic.

 

#TeclaEnPositiu

La campanya #TeclaEnPositiu ha tingut una gran acceptació a les xarxes socials; amb un total de 48.779 impressions a Twitter i un abast de 16.283 persones a Facebook i 330 interaccions positives. A Instagram ha tingut 13.889 impressions i 764 interaccions positives.

 

D’altra banda la pàgina de facebook de Santa Tecla ha tingut un abast de 161.790 persones i 21.532 han interactuat amb les publicacions durant aquests dies. L’Instagram de @tgnacultura ha retransmès en directe dos actes de la festa major: la primera representació de Dames i Vells i la baixada dels Pilars Caminant. Cadascuna ha rebut prop de 500 visualitzacions.

 

L’app de Santa Tecla ha tingut 5.169 descàrregues, festes majoritàriament des d’Android -3.015-.