Internacionalització i l’encert del model territorial, les claus de la URV

La universitat de Tarragona clou el 25è aniversari amb la inauguració del nou curs a Tortosa

Per . Actualitzat el

Després de tot un any d’actes i activitats per commemorar el seus 25 anys d’història, la Universitat Rovira i Virgili ha celebrat aquest matí a Tortosa l’acte de cloenda d’aquest aniversari a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa, amb l’objectiu de remarcar encara més el model territorial de l’entitat amb campus repartits en diferents ciutats de la demarcació de Tarragona, entre ells el campus de les Terres de l’Ebre, a Tortosa. De fet, durant els parlaments, el rector Josep Anton Ferré, ha posat èmfasi en aquest model. “Durant aquests 25 anys hem graduat uns 45.000 estudiants, tres quartes parts dels quals són la primera generació d’universitaris en les seves famílies. Si no haguéssim tingut aquest model territorial no ho hauríem pogut fer”, ha destacat el rector, qui també ha posat de manifest l’aposta per la internacionalització que s’està fent des de la universitat, una aposta que avalen els principals rànquings de qualitat universitària internacional.

Respecte al campus Terres de l’Ebre, el rector ha assenyalat que actualment ronda la xifra dels 800 estudiants. “Confiem poder-la mantenir o incrementar fins al miler amb una major diversificació d’estudis, però ho hem d’analitzar bé”, ha afirmat.

La lliçó inaugural de curs ha anat a càrrec de Robert Rallo, que actualment és director de divisió associat de Ciències de Dades, Informàtica Avançada, Matemàtiques del Laboratori Nacional del Pacífic Nord-oest de Richland (Washington, EUA). Nascut a Amposta, Rallo ha estat professor del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i en la seua conferència ha posat èmfasi en la qualitat dels estudis i recerca universitària de la URV. “Molta gent pensa que als EUA són més intel·ligents i més bons que nosaltres. Això no és cert. La gent amb qui he col·laborat a la URV són iguals. La diferència són els recursos. El talent humà que tenim aquí no té res a envejar en el que trobem arreu del món”, ha assenyalat. Rallo també ha fet una referència específica a la situació política que viu el país. “És un moment especial per estar a Catalunya i des d’aquí vull llençar un missatge de suport a un exalumne, informàtic, Joan Manel Gómez, detingut per fer la seua feina”. També l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, hi ha fet referència, demanant un aplaudiment per al Secretari d’Hisenda i exdelegat del Govern a l’Ebre, Lluís Salvadó.

Per la seua banda el director general d’Universitats, Josep Pallarès, ha destacat que Catalunya té un model universitari d’èxit. “A diferència d’altres països la qualitat universitària està distribuïda en diferents territoris del país i obtenim el 3% dels fons destinats a recerca quan som un 1% de la població”, ha argumentat.

L’acte ha recordat les principals fites assolides per la universitat durant els 25 anys d’història; des del primer curs 1992-1993 com a universitat autònoma, fins l’actualitat, a través d’un vídeo. També s’hi ha lliurat diversos premis. El de reconeixement al personal acadèmic i d’administració i serveis que ha complert 25 anys de dedicació a la Universitat, les 114 persones que es van incorporar a l’inici del projecte. També s’ha fet entrega de 22 premis extraordinaris de doctorat 2015-16. Els altres premis que s’han lliurat són els dels dos millors esportistes home i dona que han estat per a Gerard Francino, estudiant de Química, en la modalitat de pàdel; i Maria Tibau, estudiant de Turisme, en la modalitat d’atletisme home i dona, del curs 2016-17; els tres premis Xavier López Vilar a la qualitat i millora de la gestió administrativa i tècnica del Personal d’Administració i Serveis (PAS); així com el lliurament de la Medalla de la Universitat al personal jubilat en el curs 2016-17, que van ser tretze persones; i el reconeixement al professorat distingit de la URV, que es concedeix a quatre persones. L’Orquestra de la URV, dirigida per Marcel Ortega, i el Cor de Cambra Tyrichae, que dirigeix Andreu Ferré, han posat música a l’acte.