Primer pas del futur museu ferroviari de Tarragona

L’Associació Cultural Ferroviària de Tarragona i Província vol mostrar tot el seu fons conservat

Per . Actualitzat el

L’Associació Cultural Ferroviària de Tarragona i Província ha treballat des de la seva creació per conservar el patrimoni històric del ferrocarril. Durant tots aquests anys s’han conservat i recuperat una gran quantitat de maquinari, eines, documentació i imatges relacionades amb l’explotació ferroviària a les nostres comarques.

Amb aquests fons, l’Associació ha organitzat diverses exposicions temporals centrades en el ferrocarril, la darrera de les quals Pugem al tren, realitzada al Port de Tarragona l’any 2015, que va tenir una gran acceptació i un destacat èxit de públic. Tot això ha animat els membres de l’Associació a endegar un procés de museïtzació de tot el patrimoni ferroviari dipositat.

La primera fase del nou Museu Ferroviari és l’exposició permanent que s’instal·larà al local social de l’associació, situat al carrer de Mar, 45, de Tarragona, on es podran veure diferents àrees temàtiques: Circulació, Viatgers, Mercaderies i Tracció amb els materials relacionats entre els quals destaca la reconstrucció del lloc de comandament de l’estació de Tarragona que va estar en funcionament del 1968 fins al 2009.

També s’hi podran veure un gran nombre d’imatges de les instal·lacions ferroviàries a la ciutat que malauradament han desaparegut. Els fons es complementen amb una gran maqueta en escala H0 de 17 metres de llargada, ambientada en diferents llocs de la comarca del Tarragonès.

La inauguració es farà el dissabte 16 de setembre a les 10 del matí i durant els dies 16, 17 i 18 de setembre, en el marc de la Festa Major de Tarragona, es faran unes jornades de portes obertes perquè tots els tarragonins interessats en el món del ferrocarril la puguin visitar. Durant aquests dies es projectarà un audiovisual sobre la història del ferrocarril amb una àmplia descripció de les diferents infraestructures ferroviàries.