La fiscalia insta els cossos policials a localitzar les urnes del referèndum

També ordena el decomís de qualsevol material vinculat amb l’acte

Per . Actualitzat el

La proximitat de l’1-O fa que cada dia hi hagi noves notícies en relació a les mesures de l’Estat per tal d’impedir la seva celebració. Si ara fa uns dies l’Estat enviava una carta a tots els alcaldes de Catalunya i als alts càrrecs de la Generalitat sobre les conseqüències penals que pot tenir facilitar la celebració del referèndum, aquesta setmana la novetat és que des de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s’ha ordenat a tots els cossos policials (Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil) el decomís de qualsevol material vinculat amb la celebració del referèndum.

Ha estat el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tajada, qui ha lliurat als comandaments dels cossos policials l’odre amb data del 8 de setembre en una reunió que va durar poc més de mitja hora i a la qual van assistir el major dels Mossos d’Esquadra, el mediàtic Josep Lluís Trapero, el comissari en cap de la Policia Nacional, Sebastián Trapote, i el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, el general Ángel Gozalo. En l’ordre s’inta els cossos policials desplegats a Catalunya a decomissar qualsevol material (com ara urnes o sobres electorals) que possibilitin la celebració del referèndum que el Tribunal Constitucional va susprendre l’endemà de ser aprovat pel Parlament de Catalunya.

L’ordre diu, textualment, que “els funcionaris policials, a fi d’evitar la consumació o l’esgotament dels delictes, procediran directament a adoptar les mesures necessàries per intervenir els efectes o instruments destinats a preparar o celebrar el referèndum il·legal, requisant urnes, sobres electorals, manuals d’instruccions per als membres de les taules electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics, així com qualsevol un altre material de difusió, promoció o execució del referèndum il·legal”, diu un dels paràgrafs de la instrucció.

En l’escrit la fiscalia recorda que té autoritat per instruir la investigació al marge de qualsevol altra actuació judicial i demana als tres comandaments celeritat i urgència en el redactat d’atestats. És a dir, els demana que investiguin i localitztin el material que la Generalitat té previst per a la celebració de la consulta.

Fins ara, només la Guàrdia Civil ha fet passos encaminats a localitzar les paperetes i, de fet, va sol·licitar l’escorcoll de la imprenta Indugraf de Constantí en la qual se sospitava que s’estava fabricant part del material electoral i van entrar a la seu del setmanari El Vallenc. Des de la Policia Nacional, per la seva banda, els seus responsables asseguren que estan treballant en el mateix sentit i els Mossos d’Esquadra són els únics que en les últimes hores s’han negat a fer cap declaració sobre aquesta instrucció.