30.000 urgències ateses entre els hospitals de Santa Tecla i el Vendrell aquest estiu

La demanda assistencial no ha estat tan alta com es preveia, però ha estat superior a la de 2016

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana la Xarxa de Santa Tecla posa punt final a la campanya de reforç d’estiu que aplica cada any als seus serveis d’urgències hospitalàries i de primària per tal de fer front a l’increment de la demanda assistencial provocada per l’efecte del turisme. En l’àmbit hospitalari el balanç és satisfactori perquè en línies generals s’ha pogut absorbir l’allau de pacients i s’han evitat situacions de col·lapse. Si bé a principis de juny tot apuntava que aquest estiu de 2017 seria especialment intens per als centres de salut de les zones més turístiques, la realitat és que un cop finalitzada la temporada alta s’ha vist com els índexs d’activitat registrats als serveis d’urgències dels dos hospitals de la Xarxa de Santa Tecla no han estat massa superiors als de l’estiu de 2016. A l’Hospital de Vendrell aquest estiu s’han atès un total de 17.619 urgències, un 2,8% més que l’estiu anterior, mentre que a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona el nombre d’urgències ha estat de 12.324, un 3,8% més en relació al mateix període de 2016. En total, doncs, 29.943 urgències ateses entre els dos centres hospitalaris.

«No hem tingut l’allau de gent que tots esperàvem per la sortida de la crisi», apunta el doctor Jose Montesinos, cap d’urgències de l’Hospital del Vendrell. Al final l’increment de l’activitat a les urgències de l’hospital penedesenc ha estat d’un 2,8% en relació a l’estiu passat. «No hem notat una massiva afluència de pacients, però sí que hem detectat un increment en l’arribada de casos complexos. Hem atès un total de 449 de casos de risc vital envers els 390 que van atendre durant l’estiu de 2016 i s’ha incrementat el nombre de pacients que han acabat ingressats al centre. En conjunt, el servei d’urgències del Vendrell ha assumit més casos de complexitat que l’any anterior», apunta el cap d’urgències.

Pel que fa a l’efecte del turisme, «com cada estiu sí que hem detectat un important volum de persones de fora, que de fet són les que es tradueixen un aquest increment del 2,8% de l’activitat, però no hem viscut episodis de col·lapse al servei. En tot moment hem pogut atendre les patologies que requerien una actuació immediata», destaca el doctor Montesinos, que afegeix que «sí que és cert que alguns dies hem tingut episodis puntuals de molta afluència de pacients al migdia i a la tarda que han provocat hores d’espera, especialment entre les 21 i les 23 hores».

Pel que fa a les patologies que han arribat a urgències de l’Hospital del Vendrell, Montesinos insisteix que les ateses amb més freqüència en aquesta època de l’any són les que corresponen als nivells de  triatge 4,5 i 6, amb un   72%  del total de casos. «Es tracta de problemes menors de  salut, consultes diverses, contusions, processos infecciosos menors de vies aèries i també, com cada estiu, un elevat nombre  d’otitis  en menors i adults». Aquest estiu, a més a més, l’Hospital del Vendrell ha instaurat un canvi en la ubicació de l’atenció continuada pediàtrica a la zona de consultes externes, fet que «ha permès incrementar la qualitat de l’atenció en la població infantil».

L’efecte de l’estiu i del turisme a la Costa Daurada passa més desapercebut a urgències de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, ubicat al bell mig de la capital tarragonina. Malgrat això aquest 2017 el nombre de visitants estrangers ha estat significatiu a Tarragona, ciutat que superarà els dos milions de visitants per primera vegada. Segons la direcció del centre sanitari en el període comprès entre l’1 de juliol i el 5 de setembre l’hospital de la Rambla Vella va atendre un total de 12.324 urgències, el que representa un 3,8% més en relació amb el mateix període de l’any passat.

L’afluència més gran de turisme estranger també s’ha notat al Servei d’Atenció al Pacient Estranger de la Xarxa de Santa Tecla. Encara falten dades oficials, però a mitjan estiu la seva responsable, Montserrat Sambró, apuntava a un increment de més del 10%.

16.000 urgències a Joan XXIII

A banda de l’atenció prestada pels hospitals de la Xarxa de Santa Tecla a Tarragona i el Vendrell, el centre de referència de la demarcació, l’Hospital Joan XXIII, va atendre més de 16.000 urgències (entre adults i pediàtriques) durant la campanya d’estiu a les nostres comarques (8.256 al juliol i 8.310 a l’agost).

 

Sense col·lapses a l’atenció primària

Tot sota control als dispositius d’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla aquest estiu. Les previsions d’un estiu de rècord turístic havien posat en alerta els Centres d’Atenció Primària de les principals poblacions de costa, però al final el temps ha passat sense que s’hagin registrat situacions de col·lapse. En conjunt, les urgències a les sis ABS gestionades per la Xarxa de Santa Tecla s’han incrementat d’un 6,5% durant els mesos vacacionals, «però el dispositiu previst per afrontar la major demanda assistencial, junt amb l’esforç dels professionals, ha estat satisfactori», segons afirma la doctora Marta Ruiz, directora mèdica d’Atenció Primària de l’organització.

«En línies generals podem dir que la campanya d’estiu ha comportat un increment de l’activitat a urgències. Parlem d’un 6,5% més que l’any passat. Amb dades a 31 d’agost, cal destacar que el lloc amb més increment ha estat Calafell, amb un 7,82 de mitjana, mentre que a Torredembarra la pujada ha estat d’un 6,3%. A Torredembarra i a Calafell el període amb un increment percentual més alt de l’activitat va ser el mes de juny i el passat mes d’agost. A la Pineda, en canvi, el mes més actiu ha estat l’agost, igual que a Coma-ruga (el Vendrell)», apunta la doctora Ruiz.

Preguntada sobre la pressió assistencial experimentada aquest estiu de rècord turístic, la facultativa respon que «tot i que les xifres posen en evidència que hi ha hagut més feina que l’estiu passat, la sensació global ha estat de control i agilitat. Els professionals amb què he parlat m’han comentat que no tenen aquesta sensació subjectiva d’increment de feina». Ruiz argumenta que «tots ens havíem fet a la idea que seria un estiu molt intens i estàvem preparats. No s’han donat situacions de col·lapse en cap dels centres tot i l’augment d’activitat comparativa. Això es pot explicar per una molt bona organització dels reforços per part dels directors dels centres, que a més han comptat amb la participació i la implicació dels professionals habituals de la plantilla. En el reforç d’estiu, moltes vegades no és només important la quantitat, sinó també la qualitat dels professionals implicats. No és tan fàcil ser ràpid, àgil en l’atenció i alhora ser capaç de discernir i detectar els casos greus i urgents o complicats que requereixen una altra mena d’atenció. Tot això ha fet que l’assistència de tants pacients hagi estat àgil i fluida. Realment no puc explicar cap situació problemàtica o complicada perquè no ha existit».

Pel que fa a les patologies que arriben a les urgències de l’atenció primària, la doctora Marta Ruiz apunta que, com cada estiu, «es repeteix més o menys el mateix patró. Parlem d’otitis, gastroenteritis, picades de tota mena, infeccions d’orina, constipats de vies altes, ferides, cremades… Tot i que en un centre de salut pots trobar-te qualsevol tipus de patologia, a l’estiu les consultes banals són molt prevalents».