Santa Tecla s’escampa per Tarragona

Txarango, Roba Estesa i The Pengins Band són alguns dels encarregats d’omplir de festa els carrers de Tarragona del 15 al 24 de setembre

Per . Actualitzat el

Enguany, Santa Tecla evoluciona i s’engrandeix amb nous espais i actes. Les places i carrers de Tarragona s’ompliran de propostes de creadors i entitats locals, actes tradicionals, concerts i gran varietat d’activitats del 15 al 24 de setembre.

 

 

Nous espais

Buscant l’harmonia entre festa i descans, aquest any es presenten nous espais de festa per garantir la convivència i, alhora, mantenir l’essència festiva al centre de la ciutat.

Com a conseqüència de les mesures preses per garantir aquesta convivència, els grans concerts de la festa major, que habitualment se celebraven a la plaça de la Font, canvien la seva ubicació tradicional. Txarango i Roba Estesa actuaran a l’avinguda Vidal i Barraquer el dimecres 20 de setembre a les 22 h i The Pengins Band actuaran, amb el seu concert familiar Reggae per a Xics, al Parc del Saavedra el dissabte 16 de setembre a les 18 h.

Un espai que es recupera per a Santa Tecla és el Mercat Central, que acollirà activitats diverses tant a l’interior de les instal·lacions com a l’exterior. La Plaça Friki, amb actuacions de Eddy Eighty, DJ Capuzzi y la Señorita X i Mortelo & Manzani, estarà tots els vespres del 15 al 17 de setembre a l’exterior de l’equipament i, durant cada dia de festa, el Mercat acollirà activitats familiars com els Matins de Nassos, Frikis i Paradistes o Menja’t el Gegant Modernista.

D’altra banda, les activitats musicals nocturnes organitzades per bars, restaurants i empreses privades als carrers i places de la Part Alta, aquest any no han estat incloses dins del programa d’actes buscant la millora de la convivència a l’espai públic.

 

Novetats i tradició

Entre les novetats d’aquest any, s’incorpora la cercavila Fes-te la festa, que aplegarà els gegants d’escoles i entitats, juntament, amb tots aquells elaborats de manera artesana tant a casa com al taller Fest-e el teu nino-nano que organitzen l’entitat Chargrossos. Acompanyats pels elements tradicionals del Seguici, recorreran la Rambla Nova i, el Grup Sideral -que celebra el seu 35è aniversari-, amenitzarà la jornada per als més petits davant del Banc d’Espanya.

A més, la Santa Tecla més tradicional i consolidada commemorarà les entitats del Seguici que enguany celebren anys: 40 anys de la represa del Ball de Bastons de Tarragona, amb la Mostra de Folklore Viu dedicada als Bastons en dansa el 16 de setembre. La Mulassa i la Mulasseta celebren els 30 i els 15 anys, respectivament, amb un Vermut Mulasser a l’Antic Escorxador i l’estrena dels nous vestits del portants de la Mulassa, a més d’una Trobada de Mulasses Petites. També els 7 Pecats Capitals commemoren els seus 15 anys amb la presentació dels 7 Pecats Capitals Petits, incorporant-se al Seguici Petit. Més elements que estan de celebració són l’Esbart Dansaire de Tarragona -35 anys de la seva existència-; el ball de Valencians que celebra 20 anys; els 15 anys de la recuperació de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal i, el Ball de Serrallonga i el So Nat Gralleres de Tarragona que celebren 30 anys cadscun.

Com no podia faltar, els castells també seran peça clau de les festes amb tres cites indispensables: la Diada del Primer Diumenge, la Diada de Santa Tecla i la de la Mercè i, s’iniciaran en una nova fórmula de participació en l’Anada a Ofici i a la Professó de Santa Tecla, on es realitzaran els pilars d’homenatge.

També cal destacar una altra novetat d’enguany que ajudarà als pares dels més petits en vetllar per la seva seguretat, l’aparcament de cotxets que l’Ajuntament ha organitzat per tal de facilitar a les famílies l’accés als carrers de la Part Alta durant les actuacions del Seguici Popular. Aquest estarà habilitat a l’Antiga Audiència (pl. Pallol, 3).

Pilar caminant de la colla de Sant Pere i Sant Pau./Laia Diaz

 

Aposta pel talent local

La programació d’aquest any es presenta com un aparador per a grups i artistes tarragonins. Cal destacar Roba Estesa i Miquel Vilella entre els talents musicals; la presentació de la pel·lícula El dulce sabor del limón, òpera prima del tarragoní David Aymerich i, també, la presència de l’orquestra Estelada, Cat Rock i Jordi Català i la Nova Paper de Tornassol o els concerts de Cobla de Ministrers del Consell Municipal, la Banda Unió Musical, TGN Big Band i la Big Band Folk com a bandes i agrupacions consolidades de la ciutat.

 

Circ, màgia, humor i música amb nom propi

Es sumen a les propostes més tradicionals l’oportunitat de visitar el Circ Històric Raluy, que estarà a Tarragona del 14 al 24 de Setembre (al Parc de la Ciutat); les actuacions de Jeff Toussaint -21 de setembre- i la tarragonina Melanie -24 de setembre- que ompliran de màgia el Teatre Metropol o, l’humor de Peyu, amb iTime i Luis Piedrahita amb els seus monòlegs els dies 19 i 22 respectivament. També, La Terrasseta als jardins de Saavedra portarà a GuilleMilkyway el dia 15, la música de Bad Manners el 16 o Guillem Roma, que presentarà el seu nou disc Connexions.

La maga tarragonina Melanie./Cedida

 

Gastronomia, exposicions i més

No podem oblidar els vermuts el primer cap de setmana de festa; els arrossos del primer diumenge -que es traslladen als Jardins del Camp de Mart-; la nova edició del Teclatapa -del 21 al 24 de setembre- o el Mercat de Santa Tecla -divendres 15 al Col·legi d’Arquitectes.

L’Espai Turisme acollirà l’exposició de Josep Maria Sansa Som Gitanos, un recorregut gràfic per la relació viscuda entre els Gegants Moros i els Gegantons Negritos, i els gitanos tarragonins. El manresà Oriol Segon presentarà L’evidència suggerida dins del projecte La Festa als Ulls a la Casa de la Festa. El Ball de Serrallonga fa un recorregut al llarg dels seus 30 anys d’història amb Déu vos guard… i CaixaForum Tarragona acull la magnífica exposició de Sebastiao Salgado, Génesi.

Finalment, no oblidar els diferents actes solidaris que tenen lloc durant els dies de festivitat: les tradicionals visites dels elements del seguici amb Santa Tecla a les Escoles; la festa als centres sanitaris amb Santa Tecla als Hospitals; la Caminada Popular Solidària organitzada pel Centre Excursionista de Tarragona, que tindrà lloc el dissabte 16, o, la Marató de Donació de Sang -també el dissabte 16-, entre d’altres.