La campanya «Respecta’m» surt al carrer la nit de Sant Magí

Es pretén ajudar a reconèixer les conductes sexistes i animar les dones i el seu entorn que les denunciïn

Per . Actualitzat el

Aquest divendres, 18 d’agost, farà la primera de les sortides amb el grup d’agents juvenils de salut del Komando NitsQ que recorreran els punts de festa de la nit de Sant Magí – Plaça del Rei i Parc de la Reconciliació d’11 de la nit a 3 de la matinada- i estarà coordinat amb la Guàrdia Urbana per a la recollida d’incidències i la derivació si s’escau. Com a novetat, aquest any per les Festes de Santa Tecla (els dies 15 i 21 de setembre), s’instal·larà una carpa del «Respecta’m» davant del  Camp de Mart i a la Plaça de la Font on hi haurà informació de la campanya i del protocol d’atenció a les conductes sexistes que ha posat en marxa la ciutat i que està actiu durant tot l’any i per les festes locals surt al carrer per oferir informació i atenció directa. A més, s’ha elaborat un kit, format per una samarreta i una polsera, amb el lema de la campanya i que es podrà adquirir al preu de cost. La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha explicat que «el Respecta’m és una campanya que ha arribat per quedar-se i seguirà treballant per apoderar les dones i el seu entorn perquè denunciïn les conductes sexistes».

La iniciativa es complementa amb el projecte Dades de Nit, que va crear l’any passat un registre únic de recollida d’informació de les incidències que es donen a la nit. Aquest registre és útil per conèixer millor quines són les problemàtiques actuals en l’oci nocturn, dissenyar millor les intervencions que es fan, i avaluar la seva utilitat en la reducció dels riscos i la promoció de conductes més segures i saludables. En aquest projecte participen diferents departaments de l’ajuntament ( Salut, Polítiques d’Igualtat, Joventut, Cultura i Festes) i diverses institucions, entitats col·lectius implicats en l’oci nocturn ( cossos de seguretat, serveis d’urgències hospitalàries, SEM, Creu Roja, Protecció Civil, Plataforma Nits Q …).  En aquest sentit, tal i com ha explicat el sergent Manel Vàzquez de la Guàrdia Urbana de Tarragona, el cos policial ha posat en marxa un protocol que recull com actuar davant una denúncia d’una conducta sexista, fins ara l’actuació quedava limitada per no està tipificada com a delicte o infracció normativa, a partir d’ara s’atendrà a la víctima, a través de la unitat especialitzada de la policia local, i s’identificarà l’autor o autors dels fets.

«Respecta’m», és una campanya municipal de prevenció de conductes sexistes en l’oci de la ciutat, especialment en contextos festius i nocturns que es va engegar per les festes de Sant Magí de l’any passat. Els principals objectius de la campanya són ajudar a reconèixer  aquestes conductes, prevenir l’assetjament i apoderar les dones i el seu entorn a que denunciïn i sancionin aquest tipus de conductes sexistes. D’aquesta manera es vol actuar davant de pràctiques sexistes quotidianes que en molts casos s’entenen com a comportaments naturals i sobre els quals no existeix una consciència crítica del seu caràcter discriminatori: comentaris sexuals incòmodes, tocaments no consentits, acorralaments o insistències davant d’una negativa. Moltes d’aquestes conductes acostumen a tenir lloc en jornades festives o en el marc de l’oci nocturn per la probabilitat d’existència d’alcohol o altres drogues.

Respecta’m a l’aula
Al llarg de l’any 2017, la campanya «Respecta’m» ha estat realitzant accions en diferents àmbits. En l’àmbit educatiu, l’Ajuntament de Tarragona, a través de Polítiques d’Igualtat, el Servei de Prevenció de les Addiccions i Joventut, ha iniciat el programa Max in love d’educació afectiva i sexual per a joves. Es tracta d’una proposta teatral protagonitzada per joves de la ciutat, que posarà el focus en les relacions respectuoses entre iguals i que s’estrenarà a la tardor -el 3 i 5 d’octubre al Teatre Tarragona-. Al mateix temps, s’han realitzat focus grups de sensibilització en 8 Instituts de secundària, amb alumnes i professors, on s’ha establert un programa de formació que a partir del setembre es realitzarà als cursos de 4t ESO i 1r de Batxillerat de la ciutat.

A l’àmbit laboral, s’han engegat una sèrie de sessions de treball amb sindicats, empreses privades del territori i organismes municipals per tal de recollir propostes de mesures de prevenció dels comportaments sexistes a l’entorn laboral. Durant els mesos de maig i juny es van realitzar quatre sessions per aprofundir en les necessitats concretes del teixit sindical i empresarial a l’hora d’implementar mesures preventives eficients.