Relacionen l’atemptat de Barcelona amb l’explosió registrada a una casa d’Alcanar

El balanç provisional de l’atac a la Rambla és de 13 víctimes mortals i més d’un centenar de ferits

Per . Actualitzat el

Una furgoneta blanca ha atropellat intencionament a desenes de vianants que aquesta tarda omplien la Rambla de Barcelona, tot provocant el caos al centre de la capital catalana. Es parla d’un centenar de ferits de diversa consideració i de com a mínim 13 víctimes mortals.

Al cap de poques hores s’ha confirmat l’atac terrorista de l’Estat islàmic. Tot  el centre de Barcelona ha estat ocupat per agents policials i per cossos d’emergències per ajudar les víctimes i per intentar detenir els responsables de l’atemptat.

Segons ha anat informant TV3, que ha fet una pogramació especial en directe durant tota la tarda, l’atac ha agafat de sorpresa els vianants que no han pogut esquivar una furgoneta que circulava ‘fent ziga-zaga’ a l’altura del mercat de la Boqueria. Després de recórrer uns 500 metres, la furgoneta s’ha aturat i el seu conductor va fugir a peu per atrinxerar-se en bar turc a prop de la zona dels fets. Testimonis presencials han descrit que la furgoneta havia accedit a la coca central de la Rambla a tota velocitat quan aquesta estava plena de gent, famílies i turistes, embestint amb força les persones que es trovaba pel camí. En l’atemptat han mort 13 persones de moment i el nombre de ferits s’eleva a més d’un centenar. La persona que portava la furgoneta no ha estat encara detinguda.

Al mateix temps que s’atenia les víctimes i eren traslladades als centres hospitalaris de la ciutat els agents policials han obert una investigació per detenir els responsables de l’atac (es parla de quatre persones implicades, dues de les quals han estat detingudes). Una altra persona que podria estar implicada en l’atemptat ha estat abatuda a trets pels Mossos d’Esquadra a Sant Just Desvern després que s’escapolís d’un control policia a la sortida de Barcelona, a la Diagonal, resultant ferida una agent dels Mossos a una cama. Hores després els Mossos han desvinculat aquest fet amb l’atemptat islàmic a Barcelona.

També s’ha localitzat a Vic una altra furgoneta abandonada a prop de la ciutat comtat que havia estat llogada al mateix temps a una zona industrial de fora de Barcelona. Els cossos policials apunten la possibilitat que aquest segon vehicle estigués preparat pels terroristes per fugir un cop perpetrat l’atemptat. També s’ha trobat una documentació de la persona que hauria llogat la furgoneta utilitzada en l’atemptat. Segons informava CatalunyaDiari, el propietari d’aquesta documentació, Driss Oukabir, s’hauria presentat davant les forces policials per assegurar que no té res a vuere amb l’atac i que algú li havia robat la seva cartera per fer servir la seva identitat.

A última hora de la nit han comparegut davant dels mitjans el conseller d’Interior i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que ha fet un relat dels fets i ha confirmat que les dues detencions realitzades fins ara han estat a Ripoll i a Alcanar. Els detinguts són un ciutadà de nacionalitat marroquina i una espanyola amb nom àrab censada a Melila. En aquest punt, el cap dels Mossos ha confirmat que l’explosió registrada la matinada passada a un habitatge d’Alcanar, en la qual va perdre la vida un persona de nacionalitat marroquina i diverses més van resultar ferides, estaria directament relacionada amb l’atemptat d’aquesta tarda a Barcelona. Precisament avui s’ha registrat una segona deflagració a l’esmentada casa, de la qual no n’ha quedat ni rastre. La investigació continuarà intensiva i es preveuen noves detencions a diversos punts de Catalunya.

Aquest és el segon atemptat terrorista més important viscut a Catalunya per darrera del d’Hipercor prepertat per ETA.