Tot a punt per les festes de Sant Roc al Cós del Bou

Consulteu aquí el programa d’actes

Per . Actualitzat el

Festes de Sant Roc 2017
Centenàries, tradicionals i popularsDia 13 d’agost. Actes previs10. h. Trobada de Vespes. Per segon any, els amics de les populars Vespes fan diverses activitats pels carrers del barri, així com un recorregut per diferents indrets que els portarà de nou als nostres carrers. Organitza: Restaurant Cal Peter.12. h. Vermut musical de la trobada de vespes. Un cop acabat el recorregut hi haurà un vermut per tots els participants com a final de festa. Organitza: Restaurant Cal Peter.

Dia 14 d’agost. El Pregó

18.30 h. Cercavila. El nostre seguici farà un recorregut pels carrers de la ciutat convidant a participar de les festes. Encapçalats pel Canó, hi prendran part els timbalers del Drac Petit de Sant Roc, el Maginet de les Timbales, els Negritos i Gegants Infantils, el Nano Caleto, els Nanos, els Gegants Vells de Tarragona i del Cós del Bou i els Grallers de Monnars.

Itinerari: Cós del Bou, plaça de la Font, Sant Fructuós (la Bocacalle), Rambla Vella, Comte de Rius, Rambla Nova, Sant Agustí, Rambla Vella, Portalet, plaça de la Font, Cós del Bou i baixada Peixateria.

19 h, al local de la Colla Jove. Pregó de les festes, pronunciat per Isabel Ortega Rion, poeta, professora i filla del recordat Bar Pepito. No cal dir gaire cosa sobre la influència que el Bar Pepito va tenir al nostre barri i a la ciutat, fins que l’enderroc de gran part de la baixada, per recuperar la capçalera del circ, el va fer desaparèixer. La Isabel segur que ens el recorda.

Tot seguit, Proclamació de la Pubilla i les seves Dames d’Honor. Conduït per Sílvia Petit, es farà l’acte de nomenament de la Pubilla de les festes Raquel Checa Piñar i les seves Dames d’Honor.

Acte d’homenatge a Joan Juncà i Albert, músic i compositor tarragoní molt arrelat al barri que havia viscut al número 12 del Cós del Bou. Entre moltes composicions, destaquem la sardana “La Festa de Sant Roc” que va dedicar al barri l’any 1981 i la sardana “Cós del Bou” que l’any 1994 va obsequiar també al seu carrer amb motiu del 150 aniversari de les festes. Dins el mateix acte es nomenarà el Canoner d’Honor 2017, que serà pels Geganters dels Gegants del Cós del Bou i vells de Tarragona.

20 h. Còctel elaborat pel bàrman Eduard Boada. No ens podem perdre aquesta nova proposta del Boada en el nostre programa festiu.

En acabar, no dubteu a gaudir d’un bon sopar pels restaurants del barri mentre ens preparem per la revetlla.

24 h. Revetlla popular amb l’orquestra La Bruixa Express. Des de l’any 2006 aquest grup de Lleida anima les revetlles de les festes majors d’arreu del país. L’any passat van estar a la revetlla tarragonina de Sant Joan i, com ells mateixos diuen, toquen “Les cançons que et sonen, les cançons que t’agraden i les cançons que descobriràs.”

Dia 15 d’agost. Dia de la Mare de Déu

9 h. Trobada de plaques de cava. Un any més, els aficionats tenen una cita per millorar la seva col·lecció i alhora passar una bona estona.

12 h. Capella de Sant Roc. Com és habitual, el president de les festes, Josep Ferrer, porta la imatge de Sant Roc en la seva salutació al barri, passant pels diferents carrers fins a dipositar-la a la capella instal·lada al carrer Cós del Bou. L’acompanyen els Grallers Tocaferro i tots els veïns i amics que s’hi vulguin afegir. Un cop instal·lada la imatge es farà una ofrena floral.

Tot seguit, col·locació de la bandera principal al balcó de la casa número 23 de la Baixada Pescateria on viu Roser Piñol Ribas. L’acompanyament musical anirà a càrrec del grup Grallers Tocaferro.

13 h. Concert vermut amb els Grallers Tocaferro. Un any més, aquest grup local ens oferirà un variat i festiu repertori tradicional i popular.

17.30 h. Plantada dels dracs i els gegants que participen a la cercavila. Aprofiteu per fer-vos les fotografies amb aquests elements.

18 h. Cercavila de l’arribada de l’aigua de Sant Roc. Hi participen elements del seguici de Sant Roc i convidats. Encapçalats pel Canó, el segueixen el Drac Petit de Sant Roc, el Drac Petit de Reus i Senglar Petit de l’Espluga de Francolí, el Maginet de les Timbales, els Negritos i Gegants Infantils, el Nano Caleto, els Nanos, els Negritos de la ciutat, els Grallers Tocaferro, els Gegants del Cós del Bou, els Grallers de Monnars i el Ball de Bastons de Tarragona. Els acompanyen també els veïns amb els càntirs, la Pubilla i les seves Dames, les imatges de Sant Roc i la Mare de Déu, autoritats i la Xaranga Tocabemolls. El Drac Petit de Reus ja ens va acompanyar l’any 2015. Es tracta d’un element construït en fibra de vidre per l’Albert Macaya l’any 2003 i que pertany al Ball de Diables de Reus. El Senglar Petit de l’Espluga de Francolí pertany a la colla infantil de Diables de la mateixa població i va ser creat el 2014 per Gabriel Carmona que també utilitzà la fibra de vidre. Té 5 punts de foc amb capacitat per 6 elements pirotècnics.

El seguici sortirà del Cós del Bou, seguint per baixada Peixateria, Sant Hermenegild, plaça del Rei, Portella i Granada, fins a arribar al portal de Sant Antoni, on es recollirà el carro de l’aigua. Es tornarà al barri pel carrer de la Mare de Déu de la Mercè, Peixateries Velles, plaça del Fòrum, Merceria, Major, la Nau, baixada Peixateria i Cós del Bou. En arribar davant la capella hi haurà una passada dels grups festius.

19 h. Benedicció de l’aigua de Sant Roc per Mn. Joan M. Ferrer Calvo, vicari de la parròquia de Sant Francesc. Tot seguit, distribució de l’aigua entre els veïns i amics del barri.

19.30 h. Gran diada castellera del Cós del Bou, amb la participació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la colla castellera Xiquets de Reus. No podeu faltar en aquesta actuació imprescindible del calendari casteller tarragoní. Organitza: Colla Jove Xiquets de Tarragona.

24 h. Revetlla popular amb Cris&Petes Punxadiscos. El Joan, l’Eduard i el Robert són molt fans de les festes de Tarragona i molt amics de la Jove. Ja us han fet ballar per Sant Magí i Santa Tecla, així que no podien faltar en aquestes festes tan populars de la ciutat. Estigueu atents al Facebook per poder triar les cançons que voleu sentir i prepareu-vos per a les sorpreses que us tenen preparades al llarg de tota la nit.

Dia 16 d’agost. Dia de Sant Roc

8 h. Matinades amb el Canó i els grallers que ens vulguin acompanyar. Comencem la diada del sant amb el so del Canó i les gralles.

11 h. Anada a Ofici. El seguici de les festes i els veïns i amics del barri es dirigeixen a l’església de Sant Francesc per assistir a l’Ofici de Sant Roc. Hi participen el Canó, els timbalers del Drac de Sant Roc Petit, el Maginet de les Timbales, els Negritos i Gegants Infantils, el Nano Caleto, els Nanos, els Gegants del Cós del Bou i els Grallers de Monnars. També hi van veïns i amics del barri amb les coques de Sant Roc, Pubilla i Dames i autoritats, tots ben acompanyats per la Xaranga Tocabemolls.

La bandera de Sant Roc serà portada per Maite Juncà Albareda, acompanyada per Anna M. Juncà Albareda i Jordi Vidal Rodríguez, familiars del compositor Joan Juncà que enguany homenatgem.La bandera de la Mare de Déu serà portada pels Geganters dels Gegants del Cós del Bou, com a canoners 2017.La imatge de Sant Roc la portaran Xavier Ballart, Manolo Rubio, Lluís Oliver i Francesc Jerez. La imatge de la Mare de Déu la portaran Paquita Cantos, Rosa Cruz, Rore Solé i Rocío Valiente.

Seguirà el recorregut habitual per la plaça de la Font, carrer Salines i carrer Rere Sant Domènec fins a arribar a la Rambla Vella, just davant de l’església de Sant Francesc.

11.30 h. Ofici a l’església de Sant Francesc presidit per Mn. Magí Mejias Sendra. En acabar la missa es beneiran les coques, que seran repartides entre els assistents com ja és tradicional. Més tard es podran trobar al bar de la comissió de festes.

12.15 h. Tornada d’Ofici. Es tornarà cap al barri sortint per la Rambla Vella i passant per la Via de l’Imperi Romà, el portal del Roser, la plaça Pallol, els carrers Cavallers i la Nau, la baixada Peixateria i el Cós del Bou. En arribar hi haurà ball de gegants.

13 h. Concert vermut amb la Xaranga Tocabemolls. Tornem a repetir protagonistes d’aquest vermut vista la bona acollida que ha tingut en els darrers anys. No ens cansem de ballar i divertir-nos amb la seva música.

16 h. Festa infantil. Fins a les 8 del vespre hi haurà moltes activitats dedicades als més petits. Podreu participar en tallers, trencar l’olla i altres activitats que preparen el Drac de Sant Roc, els Gegants del Cós del Bou i el grup de l’AEiG Fent Camí. També tindrem inflables i el gran tobogan aquàtic lila de la Colla Jove que ocuparà tota la baixada Peixateria i pel que serà necessari adquirir una polsera solidària al preu de 2€, en benefici de l’Associació Quilòmetre Zero.

Es repartirà xocolata entre els assistents, per arrodonir una gran tarda dedicada als més petits.

21 h. Concert per la Cobla Cossetània amb un repertori especial de sardanes del compositor Joan Juncà i Albert. De nou els sons de la cobla tornaran al barri de la mà d’aquests músics tarragonins per retre homenatge al mestre Joan Juncà i Albert.

23 h. Plantada de les bèsties. Es preparen els elements que participaran en el correfoc.

24 h. Traca. Tots els veïns i amics del barri tornarem a córrer amb aquesta espectacular traca instal·lada al llarg de la baixada Peixateria i el carrer Cós del Bou.

Tot seguit, correfoc amb la participació del nostre Drac de Sant Roc i Drac de Vilanova i Drac de Reus.

El Drac de Vilanova té les seves primeres referències l’any 1779 i el seu moment més destacat durant les festes de les Neus, el 4 i 5 d’agost. Al llarg de la història ha passat per diverses versions i l’actual data del 1991 que va néixer de les mans d’Albert Albà, conegut com l’Estaquirot. Te 4 punts de foc a la boca i va acompanyat de gralles. El Drac de Reus va ser construït també l’any 1991 per part de l’Albert Macaya, tot i que l’any 1996 es va reformar per incorporar quatre potes. Te 11 punts de foc i és de fibra de vidre. Pertany al Ball de Diables de Reus i habitualment balla acompanyat d’una cobla de tres quartans (sac de gemecs, tarota, flabiol i tamborí)

Aquest correfoc seguirà el següent itinerari: Cós del Bou, baixada Peixateria, la Nau, Major, baixada Misericòrdia i tornada als carrers del barri. Organitza: Drac de Sant Roc.

Consells de seguretat:
Mantingueu portes i finestres tancades, persianes abaixades, aparadors i vidres protegits i tendals recollits, i no tingueu roba estesa o altres elements similars.
• Eviteu col·locar cap element que pugui obstaculitzar l’actuació o el pas de la gent.
• No llanceu aigua.
• No encengueu foc ni fumeu a prop de les bosses o els carretons del material pirotècnic.
• No envaïu l’espai de l’actuació i no agafeu ni destorbeu cap dels seus membres.
• Vestiu preferentment roba de cotó o texana i barret, o bé un mocador lligat al cap.
• Mantingueu les distàncies de seguretat adients per prevenir-vos de les espurnes i detonacions dels productes pirotècnics.
• Salteu sempre endavant, individualment o bé en grups molt reduïts, sense col·locar-vos mai entre els timbalers i els actuants que porten les bosses de pirotècnia.
• Seguiu sempre les indicacions de l’organització.

Dia 21 d’agost

19.30 h. Missa a la parròquia de Sant Francesc en record dels veïns, exveïns i amics del barri que ens han deixat el darrer any.