Diverses entitats rebutgen un enllaç de la línia de tren convencional amb l’alta velocitat pel Baix Gaià

L’elevat impacte ambiental i social és una de les principals premisses per oposar-se a aquesta proposta

Per . Actualitzat el

Diverses associacions de veïns, entitats ecologistes i partits polítics s’han unit per mostrar el seu rebuig a la proposta de construcció d’una via d’enllaç, entre la línia d’alta velocitat i la línia convencional pel Baix Gaià, exactament entre els pobles de Ferran (Tarragona) i la Pobla de Montornès.

La idea de construir el ‘bypass’ de la línia convencional i la d’alta velocitat sorgeix dins del document de ‘Diagnosi i proposta de millora del servei ferroviari al Camp de Tarragona’ presentat recentment per la Plataforma per la defensa d’un ferrocarril públic i de qualitat i la PTP (Promoció del transport públic).

 

Les entitats contràries a la seva construcció han presentat aquest dijous un manifest expressant la seva ‘total’ disconformitat.

Els signants d’aquest manifest destaquen que «l’impacte ambiental i social d’aquesta proposta és molt elevat, tenint en compte que és un territori on en pocs quilòmetres, conviuen diverses infraestructures com ara diverses carreteres, autopista AP-7, línia de tren convencional i línia d’Alta Velocitat.»

A més, creuen que «la construcció d’aquest enllaç per Ferran, suposaria deixar envoltat d’infraestructures aquest petit poble del Baix Gaià, així com l’impacte paisatgístic i acústic que suposaria. El mateix passaria amb La Pobla de Montornès, i el poble d’Altafulla, que veuria com amb la construcció d’aquesta nova línia de tren, el sud-est del municipi es quedaria sense cap espai lliure i del tot envoltat entre carreteres i línies ferroviàries».

Les associacions no entenen, que es plantegi aquesta infraestructura «de gran impacte sobre el territori i la inversió que suposa, i més quan des de diversos estaments s’ha dit reiteradament, que el tercer fil és una solució provisional i precisament aquesta proposta, afavoriria tot el contrari».

També destaquen que «la proposta d’aquest enllaç ferroviari, afectaria de ple la Vall del Gaià i les seves hortes fèrtils. Les hortes de Ferran, on actualment hi ha camps de sembrat, avellaners i horta, són també un estratègic corredor biològic per la fauna. La seva destrucció, suposaria un nou impacte sobre aquest tram baix del riu Gaià, declarat Espai d’Interès Natural i integrat a la Xarxa europea Natura 2000».

Finalment remarquen «que cal un debat ampli i transparent sobre aquesta qüestió amb la participació del territori». I conclouen que «Cal optar per una alternativa que garanteixi la millor solució i amb menys impacte, que compti amb la participació i acceptació del territori i que garanteixi els serveis necessaris per a facilitar la mobilitat de les persones».

 

Les entitats signants del manifest són:

Federació de Veïns de Llevant
Associació Mediambiental la Sínia
L’Esquerra Independentista d’Altafulla – L’EINA-AM
Acord per La Riera – Entesa
Associació Terres del Gaià
Ecologistes en Acció – GETE
Associació de Veïns de La Móra i Tamarit