Torremolinos i Salou agermanades amb el pregó de les Nits Daurades

Després del pregó, l’alcalde de la ciutat malaguenya ha encès la traca inicial

Per . Actualitzat el

Ahir al vespre el Xalet Torremar va ser l’escenari d’una nova festa de les Nits Daurades que tradicionalment s’inicia amb el pregó. Enguany, l’alcalde de Torremolinos, José Ortiz, ha estat l’encarregat d’encendre la traca de festa. Prèviament, la regidora de Cultura, Mª José Rodríguez ha donat la benvinguda als assistents que omplien els jardins del patronat de Turisme per seguir el pregó, al qual han acudit els regidors de l’Ajuntament així com altres autoritats del municipi, i també de municipis veïns. L’alcalde, Pere Granados, ha agraït en nom de la ciutat que hagi estat l’alcalde de Torremolinos –amb qui Salou té segellada una aliança turística junt amb altres sis municipis més d’Espanya- l’encarregat de pronunciar el pregó d’enguany. Granados ha destacat com «Salou i Torremolinos tenen algunes coincidències que m’agradaria destacar. Van ser petits nuclis de pescadors units pel mar Mediterrani, transformats pel fenomen turístic dels anys 50 i 60; que passen a poder aconseguir la creació dels seus respectius municipis per processos de segregació. Torremolinos en l’any 1988 i Salou un any més tard. Per tant germans de naixement que es van dedicar mútuament un carrer en les seves respectives localitats, per recordar aquesta coincidència d’origen i perpètua amistat», i també ha assenyalat com el pregoner «és alcalde del municipi turístic més important i emblemàtic de la Costa del Sol, com Salou ho és de la Costa Daurada; i un dels principals municipis turístics de sol i platja d’Espanya, amb la qual cosa compartim reptes per una similar realitat plena de singularitats en el desenvolupament d’un model d’activitat turística. Per això, i juntament amb els altres sis municipis hem creat una aliança de municipis turístics que aquest any ha començat el seu camí i de la qual esperem obtenir la força necessària davant les institucions per reclamar un millor finançament per a la nostra singularitat, així com aconseguir millorar els nostres destinacions de sol i platja»

Després de les presentacions ha pres la paraula el pregoner, José Ortiz, l’alcalde de Torremolinos, per la seva part, ha glossat les moltes similituds entre les dues poblacions: «La vostra terra: Salou, es troba inevitablement unida a la meva terra: Torremolinos, per llaços d’història», apuntava. «Les dues localitats van ser habitades per fenicis, romans i àrabs. Els nostres climes temperats i la prosperitat que emanava del nostre mar, van fer de elles llocs acollidors i amables en els quals assentar-se i establir-se. Vau ser Salauris i nosaltres Molena pels romans», entre un llarg etcètera.

Ambues, són destinacions de sol i platja que van veure una incipient font d’ingressos en el turisme, que van evolucionar des de les seves economies com a pobles de pescadors; que posteriorment van aconseguir la seva independència i que –a dia d’avui- s’han situat com a municipis punters; entre les vuit destinacions amb més nombre de pernoctacions de l’estat espanyol. «Salou i Torremolinos es tornen a agermanar per defensar el principal motor de les seves economies, el turisme. Si abans ens van visitar fenicis, romans, àrabs i els íbers, ara són altres pobles els que troben a les nostres ciutats les bondats, no només del clima, sinó de les seves platges, el seu ambient, la seva gastronomia i sobretot l’amabilitat de la seva gent. Ens visiten francesos, americans, holandesos, italians, alemanys i sobre tots de la Gran Bretanya», apuntava. Ortiz, també ha assenyalat com «Salou i Torremolinos aportem per si sols més de 3 milions de turistes anuals i generem 13 milions de pernoctacions hoteleres. Són xifres que transcendeixen el estadístic i que ens arroguen el mèrit de fer una forta contribució al P.I.B. nacional i al benestar del país».  Ortiz, ha acabat el seu pregó adaptant la coneguda cançó de Joan Manuel Serrat ‘Mediterráneo’. «La vostra alegria, l’alegria de les vostres festes em porta al cor el bell record de la cançó de Serrat, cançó que evoca el gran poeta Antonio Machado».

En acabar el pregó tant l’alcalde com la regidora han volgut obsequiar al pregoner amb una placa commemorativa del dia així com també lliurant-li una reproducció a escala de la figura del rei Jaume I. Per la seva part, l’alcalde de Torremolinos ha obsequiat amb una reproducció de la Torre Molinos a l’alcalde de Salou. Posteriorment, han pujat a al balcó del xalet Torremar des d’on s’ha encès la traca de festa.