Òscar Cadiach corona el cim del Broad Peak

És el primer català que fa els catorze vuit mil del món sense oxigen artificial

Per . Actualitzat el

Òscar Cadiach s’ha convertit en el primer alpinista català que corona els catorze vuit mil sense oxigen artificial –el vintè de la història–. El tarragoní ha fet finalment el cim del Broad Peak, de 8.051 metres, després de diversos intents, aquest matí acompanyat dels alpinistes Mohammed Ali, Sadpara i Tunc Findik.

Cadiach va arribar ahir a dos quarts d’onze del matí (hora catalana) al camp 3, després d’haver passat tot el dia al camp 2 per culpa del vent i una intensa nevada. Ell i els seus companys de cordada van descansar unes set hores abans de llançar l’atac al cim.

L’alpinista i els companys d’expedició van abandonar el camp 3 (7.200 metres) a les cinc de la tarda d’ahir (hora catalana) i, ben entrada la matinada, han superat coll del Broad Peak (7.900 metres). A un quart de nou del matí han aconseguit trepitjar el cim de la muntanya. L’ascensió ha durat gairebé quinze hores.

En una trucada en directe al programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, Cadiach ha dit: «Us estimo, hem fet el cim, sempre amunt Catalunya! Sóc dalt del cim del Broad Peak, fa molt vent, ha estat molt dur, no hem pogut comunicar abans».

Sense oxigen
 artificial

Cadiach és el primer català que corona els catorze vuit mil que hi  ha al mon després que Ferran Latorre es convertís, a final de maig, en el primer alpinista català que culminava els catorze vuit mils, després d’haver coronat l’Everest, on va necessitar oxigen artificial.  Tots els anteriors els havia fet sense.