Els tarragonins no arribem a final de mes

La meitat dels tarragonins no poden fer front a despeses imprevistes

Per . Actualitzat el

La macroeconomia mostra símptomes de millora però la guardiola domèstica continua en una situació delicada. Segons la darrera Enquesta de Condicions de Vida a Catalunya 2016, més del 71% de les llars tarragonines reconeixen que tenen dificultats per arribar a final de mes. Altres dades que criden l’atenció són la incapacitat de la població tarragonina per fer front a despeses imprevistes (gairebé la meitat dels enquestats) i l’alt índex de població que no es pot permetre marxar un mínim d’una setmana de vacances a l’any.

En termes generals, l’economia de les llars tarragonines està pitjor que la del conjunt de Catalunya. La renda mitjana neta anual per persona és de 10.523 euros, sensiblement inferior a la de la mitjana catalana (12.660 euros) i això es tradueix en dificultats econòmiques en el dia a dia per a moltes llars i famílies del territori. Segons els resultats de l’enquesta feta pública aquesta setmana, el 71,5% de la població tarragonina assegura que té dificultats econòmiques per arribar a final de mes. Aquest percentatge és molt superior al de la mitjana catalana, que se situa entorn del 63%. De fet, la població de les nostres comarques és una de les que presenta unes dades més alarmants en aquest aspecte a tot Catalunya. La pitjor part se l’enduen les Terres de l’Ebre, on el 74,5% de la població assegura que ho té difícil per arribar a final de mes i on la renda mitjana neta per persona se situa entorn dels 8.800 euros, la més baixa de totes les regions de Catalunya. Per llars, la renda anual neta a les comarques de Tarragona se situa entorn dels 27.000 euros, mentre que a les Terres de l’Ebre és de 20.700 €.
L’enquesta analitza altres indicadors que posen de manifest la precària situació econòmica de les llars tarragonines i de les Terres de l’Ebre, que no noten encara el potencial econòmic del territori tant en l’àmbit turístic com l’industrial.
Un 47,9% de les llars tarragonines asseguren que no tenen capacitat econòmica per fer front a despeses imprevistes, molt lluny del 36,2% del conjunt de la població catalana. Un altre barem és la capacitat de les famílies per planificar viatges de vacances al llarg de l’any. Al Camp de Tarragona una de cada tres persones assegura que no poden permetre’s ni una setmana de vacances.

Pel que fa a la despesa mitjana de les llarg en l’habitatge habitual, a les comarques de Tarragona gastem de mitjans 301,6 euros, per sota dels 367,5 de la mitjana catalana, però bastant per sobre dels 223 euros mensuals que es destinen a les Terres de l’Ebre.
A final de 2016, un 47,7% de les llargs del Camp de Tarragona rebien alguna prestació d’atur i un 52,7% una prestació per vellesa i supervivència.

 

Dades extretes de l’Enquesta de Condicions de Vida a Catalunya 2016. A la columna de l’esquerra trobem les dades de l’àmbit del Camp de Tarragona i a la columna de la dreta trobem la mitjana catalana.