Llar d’infants de Bonavista: deu anys al costat de les famílies

Ara fa una dècada, la Xarxa de Santa Tecla va començar a fer-se càrrec de la gestió d’aquest centre educatiu

Per . Actualitzat el

A les nou del matí s’obren les portes de la llar d’infants de Bonavista. Mares, pares, avis, àvies… acompanyen els petits a les seves aules… Alguns amb cara de son, encara, es dirigeixen a les aules, on els espera l’educadora, que els rep i els consola si el moment de la separació encara és feixuc. Un cop a dins, els adults tornen a casa o a la feina i els menuts comencen la rutina diària… Fa deu anys que infants de 0 a 3 anys i les seves famílies omplen les aules, passadissos i patis de l’edifici situat al carrer Vint-i-u de Bonavista. Una dècada en què professionals i famílies han creat un tàndem precís amb l’objectiu de proporcionar als infants la millor atenció en aquesta etapa tan important del seu desenvolupament.

Ara fa deu anys, la Xarxa de Santa Tecla es va fer càrrec de la gestió de la llar municipal de Bonavista, i ho va fer estrenant l’edifici que l’acull actualment, un espai modern, funcional i adaptat a les necessitats de moviment d’infants de 0 a 3 anys. Durant tot aquest temps, centenars de famílies han fet ús dels seus serveis i han pogut comprovar les bondats d’un model pedagògic que únicament s’aplica a les llars d’infants gestionades per la Xarxa de Santa Tecla, en aquest cas també la de l’Arrabassada i la Riera de Gaià. Aquest model es basa, a grans trets, en el respecte a la llibertat de moviment de l’infant i en el rol no-intervencionista de l’adult. Aquest model, segons explica Amèlia Llort, directora del centre, s’aplica «preparant les condicions perquè els infants s’interrelacionin lliurement i puguin triar on volen interactuar en cada moment». Tot això «afavoreix el desenvolupament psicomotriu de l’infant i cada etapa del seu creixement esdevé una presa de consciència continuada i una font d’aprenentatge constant».

Orgulloses del seu model, les professionals de l’equip educatiu, tenen clar quin és el paper de l’adult a l’aula: «la funció és ser una presència de la més alta qualitat possible, observar sense dirigir i preparar les condicions necessàries perquè es produeixin aquestes interrelacions entre els infants», explica l’Amèlia.

8,83 sobre 10 en satisfacció

Durant aquests deu anys, el centre ha estat un element cohesionador del barri, d’on es nodreix principalment, i on ha contribuït a la integració de la gran diversitat de famílies que el caracteritza. Però també famílies d’altres punts de la ciutat de Tarragona han optat per portar allí els seus fills i filles, amb un alt grau de fidelització i de satisfacció que es nota quan parles amb ells pels passadissos i els demanes la seva opinió del centre. També les darreres enquestes de satisfacció ho demostren (en la darrera, corresponent al curs 2016-17, les famílies usuàries valoren amb un 8,83 sobre 10 la gestió del centre).

Una festa pels deu anys

El passat 30 de juny, la llar va celebrar com cada any la seva festa de final de curs, una celebració que aquest any tenia un to especial, precisament per aquest desè aniversari. El centre va obrir les portes per acollir les famílies usuàries que durant aquests anys han passat per les seves aules, amb una festa en què no van faltar les actuacions dels més petits, un berenar, música i fins i tot una exhibició del gegant manotes Pau, de la Colla de Gegants i Nanos La Unió Sant Pere i Sant Pau, que va fer les delícies dels més petits amb el seu ball.

Durant l’any, se celebren altres festes en què les famílies són protagonistes: Nadal, Setmana Santa, sortides amb les famílies, berenars interculturals… tot amb l’objectiu d’afavorir les relacions entre els infants, més enllà de les aules, i de les seves famílies, amb una voluntat socialitzadora i integradora.

Amèlia Llort (a dalt a la dreta) amb la resta de l’equip d’educadores de la llar d’infants de Bonavista.

PARLEN LES FAMÍLIES

David, pare de l’Asier i l’Edurne:  

«No és una llar típica, és molt especial. El seu projecte educatiu és molt estimulant per als nens i es nota com aprenen i com maduren.  Nosaltres vivim a Tarragona i vam venir aquí per casualitat, però estem tan contents que no ens hi hem mogut».

Jessica, mare del Johny, el Cristian i la Michelle: 

«La llar ens encanta. El que més valoro és que és molt familiar i humana, per exemple et diré que tant les educadores com la directora se saben els noms de tots els nens i dels pares! S’incentiven les relacions entre tots els que estem aquí i això s’agraeix molt».

Irene, mare del Maveryck: 

«Estem molt contents amb la llar, jo destacaria sobretot el tracte carinyós de tot l’equip i la seva implicació en el benestar dels petits i la comoditat de les famílies, es nota que fan bé la seva feina».