La generació del lloguer

Per . Actualitzat el

La crisi econòmica dels darrers anys ha canviat els hàbits de consum de bona part de la ciutadania. Un clar exemple el trobem en el sector immobiliari, que en el darrer any mostra símptomes de recuperació, si bé aquesta reactivació no té res a veure amb els nivells assolits 15 anys enrere.

El mercat de l’habitatge es mou novament després d’anys al purgatori, però amb un comportament ben diferent dels consumidors. Les famílies ara busquen allò que realment necessiten per cobrir les seves necessitats i no es plantegen hipotecar-se de per vida per comprar un habitatge gran o amb jardí.

La gent jove que té capacitat per comprar un habitatge, uns privilegiats, ja no ho fa com a inversió ni com a mitjà per accedir a una millor casa en el futur. La compra de les noves generacions és pràcticament la definitiva i, si pot ser, a liquidar com més aviat millor.

Per contra, creix la demanda dels habitatges de lloguer a pobles i ciutats. Una fórmula que predomina a molts països de la Unió Europea i que xoca amb la tradició catalana i espanyola d’esdevenir propietaris per damunt de totes les coses. La crisi, més enllà d’aturar el mercat immobiliari i d’abaixar preus durant anys, ens portarà a un mercat immobiliari més europeïtzat.