El mercat immobiliari es reactiva a la província

Creix la demanda de compravenda al territori i, sobretot, el lloguer

Per . Actualitzat el

No es poden llençar coets a l’aire, però tot indica que el mercat immobiliari de la demarcació, pràcticament devastat durant els anys de crisi, comença a repuntar. Els professionals de la Costa Daurada i la ciutat de Tarragona detecten un increment de la demanda, tant en operacions de compravenda com en lloguers, i es percep una progressiva pujada dels preus dels habitatges més ben ubicats. L’increment de l’activitat immobiliària es nota sobretot a les ciutats més grans (Tarragona, Reus, Tortosa, Valls, el Vendrell, etc.) i és especialment evident a la capital tarragonina, on actualment és pràcticament impossible trobar un pis de lloguer a un preu raonable. La demanda supera de bon tros l’oferta de pisos al centre de la ciutat i les agències fins i tot tenen llistes d’espera de clients.

Hèctor Guasch, vicepresident del Col·legi d’Agents de la Propietat de la Província de Tarragona (API), recorda que durant els anys de crisi a Tarragona ciutat «es va construir molt poc habitatge nou. I això ara es nota perquè hi ha més demanda que oferta, sobretot pel que fa als pisos de lloguer. En la forquilla dels 350-550 euros mensuals es lloga, tot i que els agents immobiliaris tenim fins i tot llistes de clients que estan a l’aguait de pisos que finalitzen contracte per traslladar-s’hi en el futur». Una cosa similar passa a altres ciutats de la demarcació com el Vendrell, Tortosa o Valls, on el preu del lloguer s’està incrementant sensiblement des de fa aproximadament un any. «Ara els propietaris revisen a l’alça el preu dels contractes quan aquests finalitzen, fet que no succeïa durant l’època de crisi», apunta Jordi Monlleó, de l’agència Finques Tarragona.

Malgrat aquest moviment immobiliari, «la gent ara és més conservadora», diu Hèctor Guasch. «Abans era una llei no escrita que una família, quan ja tenia el pis pagat, el posava a la venda per comprar-se un xalet en alguna urbanització de l’entorn de la ciutat. Ara aquesta tendència s’ha trencat. La gent prefereix quedar-se al pis quan ja el té pagat i no s’embarca en una nova hipoteca». Jordi Monlleó fins i tot s’atreveix a dir que «en l’últim any ens venen famílies que viuen als afores en un xalet i que volen venir al centre de la ciutat».

Pel que fa a les operacions de compravenda, aquestes també mostren més moviment que abans de la crisi, però a un ritme menor que en el cas dels lloguers. «Les oportunitats que es van veure en època de crisi gairebé totes ja han trobat sortida i, tot i que els bancs estan més disposats a finançar compres d’habitatges, les famílies ara han de tenir com a mínim estalviat el 30% del valor de l’habitatge per tirar endavant l’operació», recorda Jordi Monlleó. «Les operacions de venda d’habitatges se centren ara sobretot en edificis rehabilitats, –a Tarragona ciutat encara n’hi ha molts per arreglar– i no per les noves promocions. En tot cas, la demanda de compra d’habitatges encara no cobreix tota l’oferta, com sí que està passant en el mercat de lloguer».

Segons dades de la Generalitat, el preu del lloguer ha pujat un 10% a Catalunya en el darrer any. Les comarques de Tarragona estan en aquesta línia, sobretot als municipis de costa. L’increment del preu de venda, en canvi, creix per sota del 5% interanual.

Pel que fa al mercat de la segona residència, «comencen a pujar els preus dels habitatges ubicats a primera línia de la costa, mentre que els de segona i tercera línia continuen estabilitzats», diu el portaveu de l’API. «El mercat de la segona residència sempre ha existit a la Costa Daurada, si bé es va frenar molt en època de crisi. Ara es torna a vendre a clients nacionals i, sobretot, a famílies de l’estranger».

JORDI MONLLEÓ, FINQUES TARRAGONA

«Al centre de Tarragona hi ha més demanda que oferta d’habitatges de lloguer»

Finques Tarragona és un negoci familiar que fa més de 40 anys que gestiona immobles a la ciutat de Tarragona. Parlem amb Jordi Monlleó, que està al capdavant del negoci juntament amb la seva cosina, Emma Monlleó.

És cert això de la recuperació del mercat immobiliari?
Hem deixat enrere la travessa pel desert dels darrers anys. Per una vegada les macrodades que es donen a nivell nacional es corresponen amb la realitat. Des de fa un any i mig detectem un increment de la demanda, tant en compra com en lloguer, sobretot al centre de la ciutat. El repunt és sobretot en el lloguer. Abans teníem una cartera de 40 o 50 habitatges de lloguer a disposició dels clients i ara, en canvi, en tenim 6 o 7 com a màxim al mateix temps. Al centre, ara per ara, hi ha més demanda que oferta.

No hi ha prou oferta de pisos de lloguer a Tarragona ciutat?
Qualsevol habitatge que estigui en bones condicions i en una ubicació correcta es lloga. Hi ha moltes famílies que volen la comoditat de viure al centre i fins i tot tenim casos de gent que vivien a fora en un xalet i que ara s’han decidit per venir al centre de la ciutat.

I què me’n diu de les operacions de compravenda?
També se’n fa alguna, tot i que costa més que les de lloguer perquè les entitats financeres han endurit les condicions per tirar endavant hipoteques. Però sí que és cert que no hi ha l’atonia d’ara fa tres anys.

El turisme influeix en la recuperació del sector?
Hi ha molts edificis que s’estan rehabilitant per fer apartaments turístics, que era una cosa que no existia a Tarragona set anys enrere. De vegades ve gent estrangera a passar uns dies, tornen a l’any següent i al final es decideixen a comprar un habitatge a Tarragona per establir-hi la seva residència o per passar llargues èpoques de l’any. Nosaltres tenim diversos exemples d’aquests tipus de clients anglesos, noruecs, russos…