«Aconseguir crear més llocs de treball és la primera prioritat de l’actual mandat»

Martí Carnicer, alcalde del Vendrell

Per . Actualitzat el

El Vendrell es prepara per a la celebració de la festa major d’estiu amb un programa que inclou propostes per a tots els gustos i edats. Aprofitem aquest parèntesi festiu per parlar amb l’alcalde del municipi i fer balanç de la temporada turística i d’altres temes d’interès per als ciutadans de la capital del Baix Penedès.

Ja tornem a tenir aquí la Festa Major. Quines novetats presenta aquesta edició?
Aquest any els Administradors de Santa Anna han apostat per donar més protagonisme als infants, per les noves tecnologies amb una APP i facilitar transport públic per apropar la Festa Major a les platges i a la comarca.

Les festes de Santa Anna són per a les famílies vendrellenques o estan obertes a tota la gent del Baix Penedès i els seus visitants?
La Festa Major és la gran festa dels vendrellencs, però la volem compartir amb els nostres veïns de la comarca i amb les persones que ens visiten a l’estiu. Per això, s’ha establert un bus nocturn per enllaçar platges i nucli i, per primera vegada, s’han posat en marxa rutes comarcals nocturnes.

Parlant de turisme i aprofitant la seva condició de president del Patronat de Turisme de la Diputació, com va l’estiu?
Les previsions d’ocupació ens fan ser optimistes perquè som una destinació que ofereix diferents atractius i, a més, sembla que es recupera alguna procedència que en les darreres temporades havia reduït la seva presència a la nostra zona.

Un any més amb les platges plenes i, un any més, el fenomen del top manta està present al municipi del Vendrell. Què es fa des de l’Ajuntament?
El treball coordinat de la Policia Municipal i Mossos Esquadra ha aconseguit reduir substancialment la presència de top manta respecte a anys anteriors. Els controls a l’estació de Sant Vicenç i als accessos per carretera no facilita l’arribada de venedors il·legals. I es manté la vigilància al passeig Marítim per evitar que s’hi posi el top manta. De tota manera, el més important és conscienciar la ciutadania que no hi compri i, per això, donem suport i fem difusió a les campanyes de la Generalitat.

Estem a la meitat de legislatura. En què ha millorat el municipi en aquests dos darrers anys?
S’ha millorat en la solvència econòmica i pressupostària de l’Ajuntament. Ara, superat aquest punt, estem en la fase de reorganització per assolir una administració més eficient. D’altra banda, hem aconseguit un ajut FEDER per fer millores a Coma-ruga i estem esperant la resolució d’una nova convocatòria de l’EDUSI per fer una actuació al nucli.

El Baix Penedès i la seva capital han estat una de les zones més castigades per la crisi econòmica dels darrers anys. Es comença a veure la sortida al final del túnel?
Tot i la millora en les dades de l’atur, el volum de persones sense feina al Vendrell continua sent elevat. Aconseguir crear més llocs de treball és la primera prioritat de l’actual mandat.

En l’anterior mandat es va potenciar molt el creixement del municipi en equipaments educatius. En quins nous serveis està treballant el consistori?
En aquests moments, el municipi està cobert en matèria d’equipaments educatius. Ara, el que tocaria és continuar treballant, conjuntament amb el Departament d’Ensenyament, per fer les millores necessàries i el manteniment dels edificis i mirar quin nous serveis podrien completar l’oferta educativa del municipi.

Per què no han començat encara les obres del nou CAP del Botafoc? Quin és el problema?
Ha estat un problema de tràmit. Al començament de juliol, ja es va fer l’aprovació inicial  del plec de condicions, que ara està en exposició pública i, passat el mes de termini, ja es podrien començar les obres.

En clau comarcal, el Baix Penedès continua tenint massa autopistes de peatge i l’N-340 continua sense desdoblar-se. S’ha assolit algun progrés? Quins són els següents passos a seguir?
Doncs, com es pot comprovar diàriament i, sobretot, els caps de setmana en operacions sortida i tornada, la N-340 continua sent una via saturada. Els passos a seguir és continuar reivindicant solucions, una de les quals seria la gratuïtat de l’autopista mentre no estigui executat el desdoblament.

Un altre projecte és el de la Vegueria del Penedès. És ja una realitat o encara és només un concepte sense contingut? Quin paper ha de tenir el Vendrell en aquesta futura estructura territorial?
El passat mes de febrer, el Parlament de Catalunya va aprovar la modificació de la Llei de Vegueries de Catalunya per incloure la Vegueria del Penedès. En el conjunt de les quatre comarques que la conformen hi ha un consens sobre una capitalitat compartida. Personalment, crec que és una bona solució.

El govern català ha anunciat la celebració del referèndum l’1 d’octubre. Com han d’afrontar els vendrellencs i vendrellenques aquesta situació política extraordinària?
En totes les preguntes que m’han fet respecte a aquest tema, sempre he dit que la base de la política són els interessos dels ciutadans i la negociació entre diferents parts per arribar a consensuar acords. Esperem que aquesta lògica s’imposi també en aquesta situació política extraordinària perquè tothom la pugui afrontar amb tranquil·litat. En tot cas, sempre caldrà respectar la legalitat.