Un total de 48 joves desenvoluparan tasques de conservació de l’entorn

Camp de Treball del Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit es realitza durant aquest mes

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament d’Altafulla i l’Associació Mediambiental La Sínia han presentat aquest matí la tercera edició, a Altafulla, del “Camp de Treball del Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit” –sisena edició que gestiona La Sínia al territori-, una iniciativa que promou la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, i que al municipi està gestionat per l’Associació Mediambiental La Sínia i l’Ajuntament. L’acte, que ha tingut lloc al Càmping Santa Eulàlia on estan acampats els joves, hi ha assistit l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; la regidora de Medi Ambient, Montse Castellarnau; el responsable de l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernàndez; Toni Vallverdú, gerent del càmping Santa Eulàlia, i el coordinador del camp de treball Altafulla-Tamarit, Xavier Llopart.

 

L’edició d’aquest 2017 del camp de treball “Camp de Treball del Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit” incideix en el manteniment, restauració i conservació dels hàbitats de l’entorn del riu Gaià i l’estudi i seguiment de la seva biodiversitat. Concretament, segons ha explicat el coordinador del camp de treball, Xavier Llopart, es realitzen tasques tècniques en la millora d’hàbitats forestals, fluvials i litorals, centrada principalment en l’Espai d’Interès Nacional de la desembocadura del riu Gaià i els turons de Sant Antoni; en actuacions de millora del conjunt dunar i litoral d’Altafulla – Tamarit; d’eliminació d’espècies exòtiques invasores, i de seguiment de grups faunístics d’interès.

 

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha remarcat “la dobla tasca que fan: la interrelació de joves vinguts de tot Catalunya pel seu creixement humà; i per una altra banda, un servei a la ciutadania perquè la nostra joventut es conscienciï que la societat és cosa de tots, i que ells són els primers implicats i partícips que les coses es facin bé”.

 

En aquest programa hi participen un total de 48 joves -24 per torn, de l’1 al 15; i del 17 al 30 de juliol. En el primer torn, són joves d’entre 14 i 17 anys provinents de diferents punts de Catalunya, i en el segon, són majors de 18 anys i provenen de diferents països. Aquest segon torn és la primera experiència amb joves estrangers.

 

La iniciativa té una durada de 15 dies, i l’horari de treball tècnic, fora dels dies de descans, és de 9 a 13 hores. Les tardes, de 16 a 19 hores, es dediquen a la realització de tallers de natura, activitats de lleure i, puntualment, a la finalització de tasques tècniques per a les quals sigui necessari un input d’hores extra.

 

Els motius pels quals s’inscriuen aquests joves als camps de treball són diversos però principalment ho fan per col·laborar de primera mà en programes de millora ambiental de gran importància per al territori; poder conèixer zones d’alt valor natural i paisatgístic com les platges de Tamarit, el bosc de la Marquesa o els Muntanyans de Torredembarra, i participar en un projecte comú coneixent altres joves amb les mateixes inquietuds.

 

D’aquesta manera, els participants del camp contribueixen directament en el manteniment i gestió ambientals d’un espai protegit. Juntament amb tècnics especialitzats obtenen formació en els àmbits de la biologia i ecologia de les espècies i la conservació del medi natural. D’altra banda, poden compartir les inquietuds i experiències amb altres joves d’arreu de Catalunya que, juntament amb els monitors i monitores, donen un cop de mà en multitud de temàtiques que són d’interès i per al bé comú de l’entorn i la societat.