Intervenció arqueològica al jaciment romà del Vilarenc

Es duran a terme tasques d’excavació, consolidació, protecció i retolació

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Calafell tira endavant aquest estiu una intervenció arqueològica al jaciment romà del Vilarenc. La intervenció inclou una part de consolidació i millores de seguretat, una d’excavació i una de retolació informativa. Els treballs es fan en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, sota la direcció de l’arqueòleg Jordi Morer.

L’excavació es realitzarà en un sector del jaciment que encara no ha estat investigat a fons. I, de la seva banda, la consolidació es fa als murs de les restes, que corresponen a una de les edificacions del jaciment. També s’instal·larà una nova xarxa de protecció de les cisternes soterrànies existents a un altre sector d’aquest espai.

Una part de l’actuació consistirà a delimitar un perímetre per protegir mínimament les restes. No serà cap tanca, sinó una cinta de corda, que faci visible que no s’hi hauria d’entrar. El jaciment està molt “exposat”, ja que es troba enmig d’un parc públic i tothom s’hi pot acostar, fins i tot a tocar-lo.

I finalment, s’instal·larà una retolació informativa que explicarà els principals trets d’aquesta vil·la romana. Un jaciment que va ser excavat per primer cop en una data tan remota com l’any 1883, quan s’hi van trobar les restes d’un gran edifici, de més de 1.000 metres quadrats. El 1967 es va produir la troballa fortuïta d’unes cisternes. I el 1988 es van localitzar les restes d’un altre edifici, també romà, a uns 300 metres de les cisternes.

Es tracta de les construccions d’una gran finca agrícola, que van anar ampliant-se al llarg del temps, amb tres moments constructius identificats. Les restes més antigues semblen provenir de les dues darreres dècades del segle I abans de Crist.