Les reserves de sang minven un 30% amb l’arribada de les vacances

La demanda de sang puja a zones turístiques just en el període en què més baixen les donacions

Per . Actualitzat el

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir la necessària per atendre tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang a Catalunya. De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de manera regular. I podem donar sang més d’una vegada a l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes, 4. A l’estiu, el nombre de donacions baixa pel canvi d’hàbits en la ciutadania. Un fet que cal combatre reforçant les campanyes de conscienciació, especialment a les zones de costa, que és on s’acumula més gent durant els mesos de vacances.

La doctora Virginia Callao, directora del Banc de Sang i Teixits a Tarragona i Terres de l’Ebre, destaca que «a l’estiu les reserves baixen un 30% i això és especialment preocupant a les zones litorals, que és on més creix la demanda de sang per l’efecte del turisme. Ara per ara, la situació no és alarmant perquè l’estiu acaba de començar, però si no féssim campanyes informatives i accions itinerants els mesos de juliol i agost podrien ser encara més complicats. És per això que ara a l’estiu podem arribar a organitzar fins a quatre campanyes mòbils cada dia a diversos punts de la demarcació». Pel que fa a la tendència en les donacions de sang dels darrers anys, la doctora Callao reconeix que «està estabilitzada. Ens costa aconseguir nous donants, però sobretot el que més ens costa és que la gent agafi l’hàbit de donar i repeteixi. Per això cal insistir que cada persona pot fer-ne donació 3 o 4 vegades a l’any». A Tarragona l’any 2016 es van recollir més de 29.364 bosses de sang, un 1,3% més que l’any anterior. D’aquestes, unes 9.000 van recollir-se als tres punts de donació fixa que hi ha a la província (Joan XXIII, Sant Joan de Reus i Verge de la Cinta de Tortosa), mentre que 21.000 més es van aconseguir a través de les campanyes mòbils. L’any passat el Banc de Sang de Tarragona va organitzar prop de 500 accions itinerants «a pobles, a facultats universitàries, a grans empreses… tot per aconseguir mantenir els nivells necessaris de sang al país», diu Callao.

Com a novetat, aquest 2017 s’ha començat a fer recollida de plasma a través de campanyes mòbils, «fet que fins ara només era possible als tres punts fixos que hi ha a la demarcació. L’objectiu és incrementar l’autosuficiència de Catalunya en hemoderivats, ja que ara per ara no ho som i hem d’importar-los per satisfer la demanda existent al país». La donació de plasma s’ha de fer amb cita prèvia. Es pot trobar informació a www.donarsang.cat.

Campanya per a professionals i familiars de pacients de l’Hospital de Santa Tecla

L’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona acull per segon any consecutiu una campanya especial de donació de sang. Amb la jornada, que se celebrarà el pròxim dilluns 10 de juliol de 10 a 14 i de 18 a 21 hores a la Sala d’Actes de la Rambla Vella,  el centre convida els seus professionals i acompanyats dels malalts a salvar vides en una jornada extraordinària, oberta també a tots els tarragonins i visitants de la ciutat.
La campanya, que va néixer el 2016 amb la intenció d’apropar i facilitar la donació de sang als usuaris del centre de la ciutat de Tarragona, arriba en una època de l’any en què les reserves baixen fins a un 30%, segons reconeix el mateix Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Dia: Dilluns, 10 de juliol
Lloc: Sala d’Actes (planta -1) de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (Rambla Vella, 14, 43003 Tarragona)
Horari: de 10 a 14 h i de 18 a 21 h

Al marge d’aquesta campanya concreta impulsada al cèntric hospital tarragoní, el Banc de Sang i Teixits disposa de punts fixos de donació a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, al Sant Joan de Reus i al Verge de la Cinta de Tortosa. A més, el Banc de Sang organitza cada dia campanyes itinerants per facilitar les donacions a la població de les comarques de Tarragona. Per tal de saber quan i on adreçar-se per donar sang només cal entrar al portal web www.donarsang.cat i indicar el lloc de residència. Al portal també hi ha indicacions de qui pot ser donant i l’ús que es fa de la sang.