«Als pobles, el metge acaba sent un més de la família»

Als consultoris rurals, com el d’Albinyana, el vincle personal entre els professionals del centre de salut i la població va molt més enllà de l’atenció sanitària

Per . Actualitzat el

Parlar dels consultoris rurals és fer-ho de la primera porta d’accés al sistema sanitari del país. A través d’aquests petits centres de salut els equips assistencials (normalment integrats per un facultatiu, un professional d’infermeria i un tècnic d’administració) s’encarreguen de cobrir les primeres necessitats sanitàries de les famílies dels nuclis poblacionals més petits. Però els consultoris són molt més que un dispositiu on rebre assistència mèdica o recollir receptes. Constitueixen un dels principals punts de cohesió social dels pobles, un indret on diàriament conflueixen veïns i veïnes, un espai de diàleg entre generacions que, inevitablement, converteixen el metge rural i tot l’equip sanitari en «un més de la família». Buscant aquest vincle tan especial entre metge i pacient hem anat aquesta setmana al consultori d’Albinyana (Baix Penedès). Allà,  a més a més, hem coincidit amb la família de Cal Janet, on les dones de quatre generacions diferents (neta, mare, àvia i besàvia) són alhora usuàries del centre de salut.

La Dolors Riembau (82 anys),  la Rosa Ribas Riembau (54 anys), l’Elisenda Güell Ribas (33 anys) i la Laia Ferré Güell (2 anys) representen quatre generacions d’una mateixa família. Hem quedat amb elles al consultori d’Albinyana perquè totes són usuàries del servei. L’objectiu és comprovar si, tal com es diu sempre que es parla de la medicina als pobles, és cert que pacients i metges estableixen un lligam personal que va més enllà de l’atenció sanitària.

Per poc no caic de cul quan la més gran de la família, la besàvia, em recita de memòria el seguit de metges que hi ha hagut al poble des que ella hi va néixer, fa 82 anys. El metge Olivé, el doctor Susu, el metge Flor, el doctor Ignasi, que si després el Dr. Carlos, el doctor Gonzalo… «Quan jo era petita passaven visita en un pis, a Ca l’Olivé, i cap a l’any 74 es va estrenar la casa del metge amb el Dr. Carlos i, després, amb la doctora Benita», diu la Dolors.

Precisament la doctora Benita Peray, recentment jubilada, pren gran protagonisme en la conversa. «La doctora Benita va estar 35 anys com a metgessa del poble i ens ha visitat a totes. Ella passava visita tant a la casa del metge com a domicili. Mai no va tenir un no per ningú, fos l’hora que fos», diu la Rosa.

«Fins i tot quan ja no es feia allò d’anar per les cases, la Benita venia per veure l’avi i, de passada, ens visitava també a les netes quan érem petites i vivíem tots a la mateixa casa», recorda l’Elisenda, que afegeix que «aquest tipus de metge de poble com la Benita fan de tot. Fan de metge, però també d’amics, de psicòlegs… Ho saben tot de totes les famílies d’un poble i són especialment atents amb la gent gran, que és la que acostuma a parlar més».

«Jo vaig tenir el meu marit malalt més de 15 anys i sempre que la trucàvem venia a visitar-lo», destaca la besàvia Dolors.

La doctora Benita Peray fa poc que s’ha jubilat i ara fa un mes s’ha incorporat la doctora Sònia Vidal com a nova metgessa del municipi. «Estem encantats amb la nova doctora. Estàvem contents amb la Benita i ara hem vist que amb la Sònia mantenim el nivell personal i professional, fet que aporta una gran tranquil·litat a totes les famílies del poble», destaca la Rosa. «Potser vens per un tema teu, però com que ens coneix a tots els de casa la metgessa t’acaba preguntant per tothom de la família», afegeix.

L’estrena de la doctora Sònia Vidal coincideix, a més, amb la inauguració dels dos consultoris que hi ha al municipi, el del nucli d’Albinyana i el de les Peces, una urbanització on ja hi viu més gent que al centre del poble. Els dos centres són nous des de fa menys de dos anys. «Tenir consultori a Albinyana i a les Peces, on es fa la consulta de pediatria cada dijous, és un autèntic luxe per a una població com la nostra. I, en gran part, aquest doble servei el tenim gràcies a l’empenta del nostre alcalde Joaquim Nin i de la doctora Benita i el seu equip, que durant anys van treballar plegats perquè a les Peces també hi hagués atenció sanitària», puntualitza la Rosa.

Malgrat això, les dones de Cal Janet asseguren que «els edificis i els equipaments sanitaris són importants, però en el cas de la medicina de poble el més important són les persones i el grau de confiança i tranquil·litat que tens amb el professional que t’atén. Cal pensar que tota la teva gent i amics del poble passen tard o d’hora pel consultori i, a la llarga, aquell metge, aquella infermera o aquella noia del taulell que et concerta la visita passa a ser com de la família».