El Port de Tarragona creix un 5,2% fins el mes de maig

Els productes químics i petroquímics, vehicles i pinsos són els tràfics que més han augmentat

Per . Actualitzat el

El Port de Tarragona ha transportat un total de 13,44 milions de tones des de gener a maig. Aquesta xifra representa un creixement del 5,2% respecte el mateix període de l’any anterior. Els vehicles, amb un moviment de 89.379 unitats i un creixement del 25,4%; els productes energètics (cru, productes químics, gas-oil, biocombustibles, carbó…) han superat les 9,5 milions de tones fins el mes de maig, un 6,1% més que entre gener i maig del 2016 són dos dels tràfics que registren un millor comportament durant aquest primer període de l’any.

Continuen creixent les exportacions
Les dades d’exportació també són positives en aquests cinc primers mesos de l’any, i segueixen la tendència dels mesos anteriors. Des del Port de Tarragona s’han exportat a països internacionals 2,3 milions de tones de productes, un 18,4% més que en el mateix període de l’any 2016. Les importacions també han incrementat, un 4,6%. Fins el maig s’han importat 9,4 milions de tones a través del Port de Tarragona.
Aquestes xifres reflecteixen l’augment del comerç exterior en un 7,1% més que el període anterior.

Vehicles i agroalimentaris: consolidant la tendència a l’alça
Pel que fa a la terminal de vehicles, s’han manipulat 89.379 unitats, un 25,4% més que en el mateix període de l’any anterior. El creixement és significatiu tant en l’exportació com en l’importació.
En tràfic de productes agroalimentaris, el Port de Tarragona és líder al Mediterrani. Concretament, fins el mes de maig s’han mogut 1,4 milions de tones, un 27,5% menys que l’any anterior, però tenint en compte que l’any 2016 va ser un període extraordinari en volum de productes agroalimentaris. Així, en aquest segment, destaca l’increment de pinsos i farratges (+31,4%). En productes hortofructícoles s’han transportat 46.555 tones des del Port de Tarragona consolidant com a port d’entrada per a fruita tropical de la Península i també per la seva distribució cap a la zona d’influència.
El Port de Tarragona disposa de connexions marítimes amb els principals països exportadors de fruita, que es tradueixen en serveis regulars amb Nova Zelanda, Costa Rica, Colòmbia i República Dominicana.

Mantenint el lideratge en químics i petroquímics
Fins el mes de maig, el Port de Tarragona ha mogut 8,9 milions de tones de productes líquids a doll (que inclou el cru, altres productes petrolífers i químics). Aquesta xifra suposa un augment de 7,2% respecte el mateix període de 2016. En aquest segment, els tràfics que han registrat un major creixement són el petroli cru (+6,1%) amb 3,9 milions de tones; el fuel-oil (+17,3%) amb 1,5 milions de tones; el gas-oil (+53,6%) amb 553.073 tones; el gas natural (+24,5%) amb 1,6 milions de tones; la benzina (+38,9%) i els biocombustibles (+106,6%).
Els productes químics se situen en 760.346 tones amb un increment del 3,2% respecte gener-maig de l’any anterior.
El Port de Tarragona és un port hub de productes refinats del petroli, com el fueloil i altres productes petrolífers. A les terminals especialitzades del Port de Tarragona atraquen grans vaixells petroquímics procedents de destinacions internacionals, i des d’aquí es distribueix el producte a la resta dels ports mediterranis.
D’altra banda, durant aquest cinc primers mesos de l’any, els materials de construcció consoliden la seva tendència a l’alça amb més de 431.635 tones mogudes (+608,4%) i destaca l’asfalt amb més de 382.251 tones mogudes (+31701,2%); els productes siderometal·lúrgics, que també han tingut un bon comportament amb 240.308 tones mogudes (+2,3%).
Pel que fa al tràfic de bestiar, en els últims mesos el Port de Tarragona està assolint xifres rècord. Fins el mes de maig s’han exportat 21.617 caps de bestiar, respecte els 11.668 que es van moure en el mateix període del 2016.