L’anella mediterrània, un espai per al futur de Tarragona

Un cop visitada l’anella, un arriba a la conclusió que el més important no seran els Jocs, sinó el prometedor indret per a l’esport i el lleure familiar que guanya la capital tarragonina

Per . Actualitzat el

Falta menys d’un any per a la celebració dels Jocs Mediterranis i demano a Javier Villamayor, tinent d’alcalde comissionat de Tarragona 2018, que faci el favor d’ensenyar-me l’anella mediterrània. Des de gener, els responsables de desplegar aquest complex de més de 35 MEUR han realitzat més de 800 visites. Per tant, una més no els representa cap problema. Quedo ben d’hora al matí amb el jove polític i amb Pere Valls, l’encarregat d’acompanyar totes les visites a les obres d’un espai que, sense cap mena de dubte, es convertirà ben aviat en la nova icona de la ciutat de Tarragona.

«Javier, això és una passada», dic sense embuts a un orgullós Villamayor. I és que l’anella mediterrània ja és una realitat. Gairebé tots els equipaments esportius estan enllestits (falta la piscina de 50 metres on ara per ara només hi ha un forat) i als espais comuns només els manquen «els últims detalls». Enrere queden els problemes que ha hagut d’afrontar el projecte i les nits sense dormir per la inconcreció del govern de l’Estat, situació que va obligar a ajornar el certamen un any, amb la decepció de tota la ciutat. «L’ajornament dels Jocs no ha afectat l’obra. És cert que no s’ha hagut de treballar en caps de setmana ni en festius, però ja estàvem preparats per aquest estiu de 2017 quant a equipaments. El problema estava en el compromís econòmic de part de l’Estat. Però ja està solucionat», diu Villamayor mentre passegem per l’avinguda principal de l’anella, on es poden descobrir les ciutats que han estat seu dels Jocs des de principis del segle passat fins a l’actualitat. Al voltant d’aquest gran vial es troben totes les instal·lacions esportives (pista d’atletisme, pavelló, piscina, vestidors, camp de rugbi, etc…) i, al final de tot, arribem un llac artificial que es nodreix d’aigües pluvials amb les quals es rega l’abundant vegetació de la zona. «S’han plantat més de 3.500 arbres i més de 150.000 arbustos autòctons», destaca el polític mentre consulta la dada al seu mòbil. La creació d’aquest espai ja ha provocat l’arribada de nombroses espècies d’ocells. «Segur que quan comencin les migracions d’aus moltes s’aturaran aquí», conclou el polític. Al voltant de l’aigua hi ha espais per fer pícnics, per passejar entre la natura i aviat al llac s’instal·laran dos molls per poder fer excursions en barca.

«Aquí treballen diàriament més de 200 persones d’unes 12 empreses diferents perquè tot estigui enllestit abans dels Jocs. El certamen esportiu serà del 22 de juny a l’1 de juliol de 2018 i l’organització vol tenir tots els equipaments enllestits mesos abans per fer les proves pertinents. Veient l’estat actual de l’anella mediterrània, van bé de temps.

Sense entrar en els detalls tècnics de les instal·lacions esportives, «que s’han fet seguint les recomanacions de les federacions espanyoles i internacionals», tot passejant per l’anella mediterrània un no pot deixar de fer-se la següent pregunta: I després dels Jocs, què?

«El més important per a la ciutat no seran les dues setmanes de Jocs», diu Villamayor. «El més important és l’espai per a l’esport i el lleure familiar que guanya Tarragona. A Catalunya i Espanya, potser excepte l’espai olímpic de Montjuïc, no hi haurà cap altra ciutat que disposi d’un complex com aquest d’accés lliure a la ciutadania. L’anella obre tot un ventall de possibilitats per als clubs esportius de la ciutat, com el CN Tàrraco, els Club de Rugby Els Voltors o el Club Altetisme Tarragona, que podran fer servir les instal·lacions a partir de setembre de 2018. En un futur, a més, el Nàstic ubicarà aquí la seva ciutat esportiva, amb el moviment de nens i famílies que comporta cada dia el futbol base del club. Però, més a més, la ciutat disposarà d’instal·lacions per organitzar i acollir campionats nacionals i internacionals al llarg de tot l’any en moltes disciplines. Tarragona té l’oportunitat de projectar-se al món com a ciutat de turisme esportiu perquè disposarem dels millors espais per fer-ho. El potencial és molt gran», diu Villamayor.

Abans de marxar cap a la redacció, torno a visualitzar l’anella en el seu conjunt i m’imagino en un futur amb tota la família passejant per l’anella, anant en barca, fent un pícnic a mitja tarda i, de passada, anar caminant fins a l’IKEA, que obrirà portes a finals de 2018 a menys de 100 metres d’aquest prometedor i sorprenent espai.