«Al Serrallo hi ha pocs restaurants que serveixin peix de Tarragona»

Entrevista al president de la Confraria de Pescadors de Tarragona, Esteve Ortiz

Per . Actualitzat el

L‘Esteve és difícil de localitzar però, quan el trobes, no decep gens ni mica. Home de mar que ja fa anys i panys que es dedica a defensar els interessos del sector pesquer de la ciutat, no té pèls a la llengua i per molt que vulguem parlar de les imminents festes de Sant Pere, patró del Serrallo, ràpidament passem a parlar d’aquests homes i dones que porten la pell colrada d’albes i salnitre.

Com encareu les festes?
Com sempre, amb il·lusió. És una tradició que sempre s’ha viscut amb molta alegria, sobretot perquè hi ha un abans i un després: s’acaba la parada biològica de l’arrossegament i, després d’aquestes festes, les barques ja poden sortir a pescar.

Se celebra que venen dies millors…
Després de dos mesos parats, aquestes barques surten amb la il·lusió de trobar més peix, que tingui una mida adequada i que, amb l’estiu, els preus millorin.

S’ha respectat la parada? I no em refereixo només per part dels tarragonins.
Sí, sí. Avui en dia, com que les barques les segueixen per satèl·lit, qui no la respecti està mort.

Fa cosa d’un any, alertàveu de la reducció de la mida del peix blau i, fins i tot, de la quantitat. Com està tot?
Ha millorat una mica, es torna a trobar sardina i el seitó ha guanyat una mica més de mida, tot i que sembla que no és encara l’adequat.

I els motius d’aquest canvi?
La mar és incerta. No és un tema de sobreexplotació. Aquí hi ha més coses que l’afecten: climatologia, un tema biològic…

Contaminació?
Tot hi fa. Per exemple, els plàstics acaben dipositats al plàncton, els peixos se’l mengen i això afecta la seva capacitat reproductiva.

L’Administració us ha de cuidar davant d’un mar tan incert i maltractat.
El que fa amb nosaltres és fumbre’ns garrotada cada vegada que pot, el que fa no és per ajudar-nos, és per eliminar-nos. Les ordres de la Unió Europea són eliminar els sectors primaris perquè molesten. Nosaltres som un sector molt dèbil que moltes vegades depèn d’ajudes. Jo sempre dic que d’ajudes no cal que ens en donin, però que almenys no posin més lleis per eliminar-nos.

Què us fan?
Molts controls. Però, en canvi, quan el peix surt de la llotja, ningú controla on va parar ni si els mercats o els restaurants serveixen el peix que diuen.

A falta dels controls que dius, què ha de fer el consumidor?
Demanar l’etiquetatge del peix que compra o del que es menja al restaurant, que no li donin gat per llebre.

Teniu constància que al Serrallo donin gat per llebre?
Al Serrallo només hi ha dos o tres restaurants que serveixen peix de Tarragona, la resta no en té.

Déu n’hi do…
Ho dic perquè m’ho preguntes… La veritat és que és molt trist.

Ho és. Perquè bé que s’aprofiten del nom del barri i de les barquetes que teniu allà per atreure clients.
Doncs sí. Amb peix congelat que no sé d’on ve.

Digue’m alguna cosa alegre de les festes, com a mínim.
Pensa que les del Serrallo superaven les de Tarragona als vuitanta i que abans per Sant Pere era festa a tota la ciutat de Tarragona. Nosaltres la vivim amb molta alegria de tota la vida.