«Poca broma amb els cops de calor. Poden ser molt perillosos»

Doctora Sílvia Flores, cap del servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona

Per . Actualitzat el

A l’estiu els serveis d’urgències dels hospitals del territori noten un increment de les visites relacionades, de manera directa o indirecta, amb les altes temperatures. Si bé les atencions per cops de calor són puntuals, la realitat és que es registren més casos de persones grans o nadons que presenten alguna descompensació per excés d’exposició al sol o per una mala hidratació. La doctora Sílvia Flores, cap del servei d’urgències de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, recorda que, amb sentit comú i seguint els consells bàsics que es donen des de les autoritats sanitàries, és relativament fàcil evitar problemes derivats per les altes temperatures. Malgrat això cal estar molt atents amb els col·lectius més vulnerables perquè un cop de calor, en casos extrems, poden arribar a ser mortals si no s’actua correctament.

La calor d’aquests últims dies es nota al servei d’urgències?
En termes generals s’ha notat un increment de l’activitat al servei. Amb les altes temperatures hem detectat més casos de persones, sobretot gent gran, que ens arriben marejades o amb malestar general, és a dir, descompensades. Normalment són persones que ja pateixen alguna patologia crònica relacionada amb les vies respiratòries, cardiopaties o amb problemes de tensió arterial, motiu pel qual no sempre pots relacionar els seus símptomes amb la calor. Però és evident que les altes temperatures no contribueixen gaire a ajudar al benestar general d’aquells pacients que ja presenten una salut delicada.

Aquest estiu heu registrat a Santa Tecla algun cas de cop de calor?
Fa uns dies vam tractar el cas d’una professora que havia estat tot el dia exposada al sol durant una excursió. Va anar tot bé. Però poca broma amb els cops de calor. En casos extrems poden arribar a ser molt greus. Fins i tot provocar la mort. És per això que s’insisteix molt que cal vigilar els nadons, que no tenen consciència ni poden avisar-nos si estan passant molta calor. Quelcom similar passa amb la gent més gran. Cal estar especialment atent amb aquelles persones que viuen soles. Des de l’administració es recomana a familiars i amics que les visitin almenys un parell de cops al dia per assegurar-se que tot està correcte.

Quins consells cal seguir per evitar patir un cop de calor?
Són consells de sentit comú. Cal evitar sortir al carrer i fer esforços físics en els horaris de màxima calor. Cal hidratar-se contínuament, encara que no es tingui set. En els més petits i en la gent gran és important portar el cap cobert amb algun barret que deixi traspassar l’aire, com ara un barret de palla. També és recomanable evitar els àpats abundants i hipercalòrics. No exposar-se molt de temps al sol… La veritat és que si actuem amb seny hi ha moltes maneres de combatre la calor i evitar posar-se malalt. El més important és actuar amb prevenció i evitar situacions que ens puguin portar a descompensar-nos.
En cas de trobar-se malament, el millor és hidratar-se bé amb aigua i sucs naturals i descansar a l’ombra i en un lloc fresc. Al cap d’una estona una persona sana es recupera amb facilitat. En cas d’un augment sobtat de la temperatura corporal i de notar símptomes com mal de cap o nàusees el millor sempre és adreçar-se a un centre de salut per rebre un tractament de part de professionals.

 

CONSELLS PRÀCTICS PER EVITAR ELS COPS DE CALOR

 

A casa, controleu la temperatura

Tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol directament durant les hores de sol
Obriu les finestres de casa per refrescar-la durant la nit.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, entre altres)
Refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua.

Al carrer, eviteu el sol directe

Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Vigileu en els trajectes en cotxe durant les hores de més sol i mai no hi deixeu els infants o a persones fràgils amb les finestres tancades.

Limiteu l’activitat física en les hores de més calor

Hidrateu-vos freqüentment i vigileu l’alimentació

Ajudeu els nadons i infants petits, la gent gran i les persones amb malalties cròniques

 

GRUPS DE RISC

 

Quines són les persones que tenen més risc de patir els efectes de les onades de calor sobre la seva salut?
Persones més grans de 75 anys.
Persones amb determinades circumstàncies socials (viure soles, pobresa, etc.).
Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura.
Nadons.
Persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries (MPOC, bronquitis), malalties renals, malaltia de Parkinson, malaltia d’Alzheimer, obesitat o altres de cròniques.
Persones que prenen medicaments especials (tranquil·litzants, antidepressius, psicòtrops o diürètics).
Persones amb problemes mentals i de conducta deguts al consum de substàncies psicoactives o d’alcohol.
Els infants més petits.
Persones que realitzen un activitat física intensa.
Persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals).

On adreçar-vos
Informeu-vos sobre els horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
Recordeu el número de CatSalut Respon (061), que us pot atendre diàriament, durant les vint-i-quatre hores. Allí us poden donar consells de salut, indicar-vos els centres sanitaris més propers o, si és necessari, activar una atenció domiciliària.
Seguiu les prediccions meteorològiques  perquè us anticiparan els dies més calorosos.
Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.
Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com evitar els problemes causats per la calor.

 

Vigileu amb les onades de calor!