El SAD de Santa Tecla s’acosta al miler d’usuaris

El Servei d’Atenció Domiciliària ha incrementat l’assistència a Tarragona i al Vendrell

Per . Actualitzat el

La Xarxa de Santa Tecla gestiona des de 2008 el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) a la ciutat de Tarragona i des de 2014, a la capital del Baix Penedès. A hores d’ara, el servei s’acosta als 1.000 usuaris –936, concretament–  i dona feina a 142 persones. L’equip coordinador del SAD ens explica com és el dia a dia d’aquest servei i quina és la seva funció.

La cinquena planta de l’edifici d’oficines de la Xarxa de Santa Tecla acull el SAD, el Servei d’Atenció Domiciliària, l’àmbit de la Xarxa Sanitària i Social que s’ocupa d’oferir assistència a persones de Tarragona i del Vendrell a les seves llars.

Als seus despatxos arriben les sol·licituds de persones que, per diversos motius, requereixen una ajuda a domicili i es gestionen les diverses opcions que existeixen per proporcionar-los aquesta ajuda.

Principalment, comenta Anna Gómez, responsable del servei, «ens arriben les sol·licituds d’atenció domiciliària a través dels serveis socials dels ajuntaments, però en el darrer any s’han incrementat de manera molt significativa les sol·licituds de caràcter privat». Aquest augment es produeix per un motiu concret: la implantació, el passat mes d’octubre, de la Prestació Social Vinculada per part de la Generalitat de Catalunya, la qual atorga a persones amb dependència una ajuda econòmica condicionada a la contractació d’un servei d’atenció a domicili.

Aquest fet, juntament amb la inclusió per part de Serveis Socials de l’Ajuntament d’usuaris de grau I (el nivell més baix de dependència) dins la borsa del SAD –de la qual n’estaven exclosos des del 2015– ha fet augmentar significativament el nombre de sol·licituds. «Hem passat dels 591 usuaris el mes de juny de 2016 a Tarragona i al Vendrell als 936 actuals», assegura Anna Gómez.
Aquest increment del nombre de persones usuàries s’ha traduït necessàriament en un increment de la plantilla de professionals que els atenen (tant treballadores familiars com personal de neteja): «hem passat d’un equip global de 115 persones el 2016 a l’actual de 142, amb l’objectiu de poder cobrir les necessitats dels usuaris del servei», assegura Gómez.

Un equip compromès

Darrere dels números i dels expedients hi ha un equip de professionals que treballen per fer funcionar un servei assistencial «del tot necessari per a la població. Treballem amb ganes i, sobretot amb il·lusió perquè és una feina que ens apassiona», comenta Sofia Ramos, coordinadora del SAD. «Ens convertim en una part molt important de les famílies a les quals atenem, tant nosaltres des de la coordinació com, sobretot, les treballadores familiars i auxiliars de neteja. S’estableix una relació molt estreta atesa la vulnerabilitat que en molts casos presenten les persones usuàries», afirma.

L’equip  del Servei d’Atenció a Domicili està integrat per Roger Borrull (direcció); Anna Gómez (supervisió), Sofia Ramos i Ferran Garcia (coordinació), i Gemma Nebot i Joana Cuerva (administració).

 

PER CONTACTAR AMB EL SERVEI D’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA DE LA XARXA DE SANTA TECLA  (TARRAGONA I EL VENDRELL)
C/ JOAN MARAGALL, S/N TARRAGONA
TEL.: 977259908