Continuen les queixes de comerciants i veïns pel mercadet de Bonavista

L’Ajuntament anuncia que el Pla d’autoprotecció estarà llest a finals de juliol

Per . Actualitzat el

El mercadet de Bonavista mou milers de persones cada cap de setmana. Conté més de 900 parades que conviuen amb els veïns i els comerços de la zona. Espimsa, l’empresa municipal que gestiona els mercats de Tarragona, va delimitar fa anys els espais que ha d’ocupar el mercadet però veïns i comerciants del barri denuncien que els paradistes no els respecten. Vehicles i parades situats arran de les façanes es barregen amb les incomoditats i els problemes de seguretat que se’n deriven.

Juan Antonio Heredia, el propietari d’un local de restauració de la zona, fa més d’un any i mig que denuncia les problemàtiques del mercat i les molèsties que li provoquen al seu negoci. Tot i que paga llicència de terrassa, els diumenges no pot muntar-la fins a les sis de la tarda i parades i furgonetes tapen la seva façana i les finestres del local cada cap de setmana. El restaurador, que té nou persones en plantilla, lamenta que se’l perjudiqui el dia que fa el 80% de la seva facturació i ha fet públic en més d’una ocasió el desgavell que viu el mercat amb fotografies com les que mostrem a la notícia i altres on es veuen bosses d’orina abandonades al carrer quan el mercat es desmunta.

L’actitud desafiant del Juan Antonio amb el consistori i les mocions que grups municipals de l’oposició han presentat en els darrers mesos perquè se solucionin els problemes del mercat de ponent no han servit per a gaire cosa. Ans al contrari, Juan Antonio admet que «Espimsa està enrocada amb mi» i que «ni comprant la parada que tinc a tocar del meu restaurant em permetrien muntar una terrassa perquè em diuen que m’he de posar a la cua». Pel restaurador de Bonavista això «és una mostra de l’actitud caciquista de l’alcalde Ballesteros».

Cal recordar que fa dos mesos, quan el cas del Juan Antonio va sortir als mitjans, l’Ajuntament va enviar un comunicat dient «la queixa d’un particular amb una parada del mercadet de Bonavista, que ha estat exposada davant del Síndic de Greuges, ha estat analitzada i resolta». Sembla que la solució del consistori no passa per fer complir les delimitacions d’espai que la mateixa empresa municipal de mercats marca a la seva pàgina web. Unes delimitacions que són fonamentals en cas d’emergència, ja que la manca de vies d’accés i de sortida dificulten una hipotètica evacuació o entrada de camions de bombers.

En aquest sentit, en el marc d’un plenari municipal el passat mes d’abril, la consellera i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, va anunciar que el Pla d’autoprotecció del mercat de Bonavista estaria llest a finals de maig. En declaracions a NotíciesTGN, Ferrando ha assegurat que «el pla estarà enllestit la setmana vinent, i només ens faltarà el resultat de l’estudi que està realitzant la URV sobre el confinament en vehicles, el qual calculem que estarà acabat a finals de juliol». El que sí s’ha fet al mercadet ha estat instal·lar un punt de trobada amb un indicatiu, col·locar bancs, senyalitzar les trames de seguretat viària i els espais de les 948 parades. Tot això amb un cost total d’11.400 euros. «Si les veus, aquestes millores fan riure», lamenta Heredia fent ironia de la qualitat de la reforma que ha costat prop de dos milions de les antigues pessetes. En la mateixa línia, Alonso López, president de l’Associació de Veïns Buenos Aires de Bonavista, lamenta que «pràcticament no han fet res tret de mal pintar les línies i un punt de trobada que no serveix de res perquè no es veu». «Continuem amb els mateixos problemes de sempre i estem pendents de poder-nos reunir amb Espimsa», afegeix Alonso, que admet que el tema de la il·luminació del mercat ha millorat tot i que, ara a l’estiu, no fa tanta falta.