Bones previsions d’ocupació aquest estiu a la Costa Daurada

De gener a juny, les pernoctacions a Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, han augmentat un 7%

Per . Actualitzat el

Ens trobem a les portes de l’estiu i tots els indicis fan pensar que als municipis del centre de la Costa Daurada -Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda- s’aconseguiran uns nivells òptims d’ocupació. En aquest sentit, Marta Álvarez, gerent de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), afirma que “creiem que superarem lleugerament les xifres de l’any 2016, que ja va obtenir uns percentatges molt positius, arribant a sobrepassar el 90%, en hotels”. Pel que fa al sector del càmping i dels apartaments cal dir que “també rebran un elevat flux de turistes. En aquest cas, estaríem parlant de més del 85% en el punt àlgid de l’estiu”.

Fins ara, segons dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, aquest any s’ha iniciat positivament, puix que de gener a juny, a Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda han augmentat les pernoctacions un 7%. Per mercats, l’espanyol ha crescut un 8%; l’irlandès ha tingut un increment del 31%; i altres mercats com l’italià (49%); l’alemany (1,3%) o el rus (47%), ja sigui per la inestabilitat geopolítica o pel nou atractiu de Ferrari Land, també han incrementat el nombre de pernoctacions a la zona.

Gràcies a aquestes dades i també al canvi en el comportament del client a l’hora de reservar – pel què ha augmentat la venda anticipada un 10% en detriment de les reserves d’última hora- podria haver-hi un rècord de pernoctacions als municipis del centre de la Costa Daurada. Segons Álvarez, “una xifra que no hem superat des de 2006, quan vam arribar als 19,7 milions de pernoctacions. L’any passat, vam estar a prop, amb uns 19,6 milions, d’un total de 5.171.590 turistes.” Tot i això, puntualitza que “no podem passar per alt l’increment d’allotjaments no regulats que es comercialitzen en portals d’Internet. Cal que seguim treballant amb l’Administració per combatre aquesta dinàmica”.

Per mercats, es preveu que el britànic i l’irlandès augmentaran, previsiblement, gràcies a l’increment de vols als aeroports de Barcelona i Reus. Així mateix, els mercats francès, rus, belga i holandès també podrien ser més importants a la zona. En aquest cas, s’atribueix a la situació geopolítica que viu tot l’arc mediterrani del nord d’Àfrica, des de fa ja alguns anys.

El mercat rus repunta

Després d’uns anys en què el mercat rus no havia estat tan important als municipis del centre de la Costa Daurada, s’espera que enguany repunti. Tal com afirma Pere Segura, President del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, per tota la destinació el rus és “un mercat estratègic en el qual continuem treballant per tal d’augmentar i consolidar el nombre de turistes que ens visiten cada any. Les últimes dades disponibles de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya sobre el percentatge d’ocupació als allotjaments de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda fan pensar en una tendència a l’alça en aquest any turístic. A més, es calcula que aquest estiu hi haurà un 70% més de places en vols des de Rússia fins a l’Aeroport de Reus.

El turisme esportiu, un nou segment estratègic

Per tal de treballar en la desestacionalització de temporada, també s’estan invertint esforços en la promoció del turisme esportiu – Salou i Cambrils també disposen del certificat de Turisme Esportiu atorgat per la Generalitat de Catalunya-. Tal com indica Mercè Dalmau, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Cambrils, “fora de temporada estival, el turisme esportiu significa un dels principals motius de visita, i, de Cambrils és una important destinació esportiva pels ciclistes moment ha estat una experiència molt positiva, ja que es complementa fantàsticament amb el turisme familiar”.