L’opera prima de Gaudí

Per . Actualitzat el

És de sobres conegut que Antoni Gaudí va néixer a Reus (tot i que alguns defensen que va néixer a Riudoms). Però la realitat és que el genial arquitecte, mundialment conegut pel temple barceloní de la Sagrada Família, va estrenar-se, arquitectònicament parlant, a la ciutat de Tarragona. El seu bateig com a creador no va produir-se ni a Reus ni a Barcelona, sinó a la capella de Jesús i Maria de la capital tarragonina, on un joveníssim Gaudí va fer l’altar i altres peces encara presents que, per la transcendència assolida posteriorment pel seu autor, avui tenen un valor arquitectònic increïble. L’obra, que podrà ser visitada pel gran públic a partir del pròxim 1 de juliol, va ser executada per l’arquitecte quan encara no havia ni acabat la carrera i abans de traslladar-se a viure a Barcelona.

Ha hagut de ser una empresa privada, la mateixa que gestiona les visites a la Catedral de Tarragona, la que ha apostat per posar en valor aquest inqüestionable atractiu cultural que la ciutat de Tarragona ha tingut oblidat durant més d’un segle. No deixa de ser curiós comprovar com, mentre la ciutat veïna de Reus aprofita els 365 dies de l’any per reivindicar el vincle del geni amb la capital del Baix Camp, a Tarragona no han vist fins ara la projecció internacional que pot comportar el fet de disposar de la primera obra documentada d’un dels grans genis mundials de l’època moderna.

La Sagrada Família atrau cada any milions de turistes procedents del cinc continents que volen veure l’obra mestra de Gaudí. A Tarragona, a una hora d’autobús, tenim la que va ser la seva primera feina, una joia única a tot el món.

I nosaltres sense saber-ho…