Amb els ulls al mar

Prop de 130 socorristes de la Creu Roja garanteixen la vigilància diària de 25 platges del litoral tarragoní

Per . Actualitzat el

Durant aquesta temporada d’estiu, la Creu Roja a Tarragona compta amb servei de vigilància, prevenció i salvament a 25 platges de set municipis del litoral de la demarcació de Tarragona.
A tota la demarcació de Tarragona hi treballen un total de 130 socorristes que ofereixen els seus serveis en 25 de platges i cales de la demarcació. Enguany, Creu Roja Tarragona està present als municipis de: Roda de Berà, Tarragona ciutat, Vila-seca, l’Ametlla de Mar, Ampolla, El Perelló i Deltebre.

La prevenció és la principal prioritat d’aquest servei, fins al punt que durant l’estiu de l’any passat la Creu Roja a Tarragona va fer prop de 24.500 avisos preventius tant a banyistes com a embarcacions. L’increment dels avisos en relació a altres anys contribueix a reduir les assistències sanitàries o els rescats. En total, al llarg de tota la temporada, es van fer 7.650 assistències sanitàries la majoria per ferides lleus provocades per talls i també una quarantena de rescats a banyistes.

A més del servei de vigilància, la Creu Roja ofereix un servei de bany adaptat per a persones amb discapacitat, fent ús de les denominades cadires amfíbies. En aquest sentit, destacar que a la demarcació de Tarragona, l’any passat es van més que duplicar les assistències socials en relació a les persones amb mobilitat reduïda. Mentre que l’any 2015 es van fer 150 actuacions amb cadires amfíbies, l’any passat aquesta xifra es va situar a 360. El nostre objectiu es continuar creixent en aquest aspecte, ampliant l’espai d’actuació a la platja de l’Arrabassada de Tarragona ciutat amb tres cadires amfíbies. Aquest servei també s’oferirà a la resta de platges de la ciutat.

D’altra banda, hem augmentat el nombre de torres d’intervenció ràpida per tal de poder tenir un servei més proper a la ciutadania i cobrir llocs que anteriorment requerien un major esforç i recursos. En total s’han situat quatre noves torres entre la platja Llarga, l’Arrabassada i la platja del Miracle.

A continuació, la Creu Roja us recorda alguns dels consells a seguir a les platges:

Banya’t en zones habilitades. Evita entrar bruscament a l’aigua, sobretot després d’haver pres el sol o haver menjat.
Evita banyar-te mentre estiguis fent la digestió. És recomanable esperar un temps aproximat de dues hores abans del bany.
Surt immediatament de l’aigua si adverteixes algun símptoma estrany (calfreds, tremolors persistents, fatiga, mal de cap a la zona del clatell, picors, marejos, vertígens o rampes).
No et tiris de cap en llocs de fons desconegut. Les capbussades a l’aigua són la causa del 6% de les lesions medul·lars arreu de l’Estat.
Vigila en tot moment als infants, especialment els més petits. Respecta les banderes de senyalització a les platges.
No intentis nedar en contra del corrent marí. En cas de ser arrossegat/da, neda paral·lelament a la costa i, una vegada surtis del corrent, neda cap a la riba.
Evita banyar-te en zones de risc com en rius de gran cabal, en gorgs naturals o sota cascades d’aigua.
En cas d’accident, si hi ha servei de vigilància i salvament a la zona, cal demanar ajuda al lloc de socors més proper. Si no hi ha servei de vigilància i salvament i, segons la gravetat de la situació, truca al telèfon d’emergències 112. Si la situació no és greu, acudeix al Centre de Salut més proper.