«A col·legi s’hauria d’explicar la reanimació bàsica»

Dr. Lluís Olivan, cardiòleg de la Xarxa de Santa Tecla

Per . Actualitzat el

El doctor Lluís Olivan, cardiòleg de la Xarxa de Santa Tecla, valora molt positivament la tendència a l’alça d’instal·lar Desfibril·ladors Externs Automàtics als municipis del territori. Remarca que és essencial per millorar els índexs de supervivència però que també cal formar la població sobre l’ús d’aquests aparells i informar d’on estan ubicats.

És important aquesta proliferació dels DEA?

Evidentment que sí. Tot i que es calcula que només la meitat de morts sobtades són candidates a desfibril·lar, els últims registres duts a terme a Girona ens diuen que els índexs de supervivència quan hi ha DEA de proximitat augmenta més del triple.

Perquè cada minut és essencial, no?

Hem d’aconseguir que la reanimació comenci abans dels cinc minuts perquè, a partir dels deu minuts, la probabilitat de reanimar el pacient és molt baixa.

Pel tipus d’aturades cardíaques que el DEA no serveix, pot ser nociu?

No, el DEA és capaç d’interpretar el ritme cardíac del pacient i ja veu si es pot desfibril·lar o no.

El territori està ben preparat?

Està bastant ben preparat però la xifra exacta de DEA no la coneixem, a diferència del que passa a altres províncies com Girona. Al territori, però, crida l’atenció veure que molts pobles ja en tenen.

Però no és suficient que els pobles estiguin ben coberts, s’han de saber emprar…

A col·legi s’hauria d’explicar la reanimació bàsica, que és fonamental. Perquè amb la reanimació bàsica, juntament amb els DEA, les opcions de recuperar una mort sobtada augmenten moltíssim. Tothom hauria de saber-ho fer en condicions senzilles fora de l’hospital, sobretot quan sabem que una tercera part dels infarts de miocardi moren abans d’arribar a l’hospital.

I pel que fa a l’ús del DEA, amb les instruccions d’ús n’hi ha prou?

S’explica molt senzillament com col·locar les plaques de desfibril·lació, ell mateix identifica el ritme que hi ha, torna a preguntar si el malalt està inconscient i avisa que s’apartin abans de disparar per evitar que la descàrrega pugui afectar un altre. Està molt automatitzat i l’esquema de la reanimació bàsica també està explicat allà.