Per què no?

Per . Actualitzat el

Tarragona i la Costa Daurada viuen a l’ombra de la gran Barcelona en gairebé tots els aspectes. El Nàstic viu a l’ombra del Barça, el Port de Tarragona viu a l’ombra del Port de Barcelona, la URV viu a l’ombra de les grans UB i UAB… i no cal ni parlar d’altres àmbits com el cultural, el de les infraestructures o el del pes polític. Ja no els guanyem ni en els castells, ja que els de Vilafranca sempre ens passen la mà per la cara al concurs de cada dos anys. En l’únic en què realment passem la mà per la cara a Barcelona és en el de les centrals nuclears (que les tenim totes) i en alguna gran indústria que en el seu moment no van voler al nord de Catalunya.

Aquest és un discurs victimista força instal·lat en l’imaginari col·lectiu de Tarragona i les seves comarques. Però no es correspon, ni de bon tros, amb la realitat. Tarragona, ubicada a menys d’una hora per carretera d’una de les ciutats més importants del món, ho té tot a la mà per esdevenir una referència en tot allò que es proposi. Només cal aprofitar les sinergies generades per la gran capital catalana, aprendre dels seus encerts i fracassos, i aplicar-los de manera encertada i amb un model propi a les nostres viles i ciutats.

Aquesta setmana tenim un clar exemple del salt que les comarques de Tarragona poden arribar a fer en àmbits que, fins fa pocs anys, estaven reservats només per a iniciatives desenvolupades a l’entorn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Hem vist com una de les principals navilieres de creuers del món, Costa Cruceros, es fixa i aposta per les nostres comarques. Aquesta decisió de la companyia italiana comporta fer un salt qualitatiu extraordinari. No trigaran gaire altres companyies del sector a trucar a la porta del Port de Tarragona per instal·lar-s’hi amb els seus vaixells. El Port de Barcelona està saturat. Ja no hi cap ni un creuer més en tot l’any i Tarragona, ciutat mil·lenària i oberta al món, ofereix als passatgers tot allò que busca quan volen conèixer la cultura mediterrània. I si el que volen és anar a visitar la Sagrada Família, ho tenen a només una hora en autocar.