És Tarragona una capital avorrida?

La ciutat tarragonina, obligada a reformular el seu model cultural i d’oci

Per . Actualitzat el

Biblioteques, art contemporani, teatre, música coral… aquestes són les elevades banderes hissades des de l’àrea municipal de Cultura que, amb Josep Maria Prats (UDC) al capdavant, menysprea altres manifestacions més populars, especialment els concerts de tendències actuals i l’oci nocturn. Les prioritats estratègiques de Prats amenacen amb desertitzar la ja de per si escassa vitalitat cultural de Tarragona, una ciutat que, paradoxalment, aspira a generar tota una indústria vinculada al turisme i la cultura.

«Aspirem a una política cultural que s’allunyi de l’oci i l’entreteniment». La frase, pronunciada fa mes i mig pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats (UDC), i repetida fins a la sacietat en les tertúlies de la ciutat, té tots els números per convertir-se en un clàssic del despropòsit que serà recordat molt després que el regidor abandoni la seva cartera.
Una singular filosofia que va en contra del que defensen les veus més autoritzades. Fins i tot fonts consultades en el si del mateix Ajuntament –en les àrees més properes a la gestió de joventut i temps lliure– entenen que «les manifestacions culturals, artístiques, relacionals… es donen precisament en l’espai d’oci i temps lliure, de manera que és impossible separar la cultura de l’oci».
«Precisament l’oci, un temps absolutament necessari per al desenvolupament personal, és el suport de la cultura, entesa en totes les seves possibles manifestacions: festes populars, espectacles, cinema, òpera, concerts, grafits, performances, passejos, viatges, fotografies, debats, dansa, espais de relació i intercanvi, activitats recreatives i esportives, esdeveniments artístics, exposicions, etc.», expliquen.
Les intencions explicitades per Prats en declaracions als mitjans, i per tant les de l’equip que lidera l’alcalde Ballesteros (PSC), van en la línia d’una política de fets consumats que a finals de març va suprimir per «generalista» el festival d’estiu ETC (Estiu Tarragona Cultura) del Camp de Mart per posar el focus en esdeveniments més especialitzats com el FITT (teatre independent), la Setmana Cantant (cant coral) o el Liceu a la Fresca (òpera).

La iniciativa privada del sector de l’oci lamenta la manca de suport de l’Ajuntament i del regidor de Cultura, Josep Maria Prats

Els «gustos» de Prats

Autors de referència com Christianne L. Gomes o Rodrigo Elizalde, que han influït poderosament en la gestió de l’oci de ciutats que estan a l’avantguarda internacional, subratllen que la qualitat de l’oci es construeix a l’articular tres vectors fonamentals: la ludicitat, la riquesa de les manifestacions culturals i l’espai social. «Aquests elements configuren les condicions que poden fer, o no, de l’oci un potent aliat en el procés de transformació de les nostres societats, convertint-les en més humanes i inclusives».
Precisament factors com la falta d’aquest necessari component lúdic, –de diversió ben entesa–, i els dubtosos criteris de selecció de les manifestacions culturals alimenten una forta polèmica sobre el model que Josep Maria Prats està imposant a Tarragona sota la premissa de «prioritzar» en la despesa pública. Segons el seu discurs en públic, la xarxa municipal de biblioteques i el centre d’art contemporani conformen els dos pilars sobre els quals pretén assentar el seu llegat.
En síntesi, Prats potencia un model establert en «l’alta» cultura –literatura, art, teatre, música coral i òpera– i s’allunya d’una oferta que considera més popular com els grans concerts o l’oci nocturn. Els festivals REC (cinema) i SCAN (fotografia) també estan en el punt de mira; de moment, davant les crítiques rebudes, l’Ajuntament mantindrà el seu suport. Seran «avaluats» i, possiblement, reformulats. Els partits de l’oposició, sense eufemismes, parlen directament «dels gustos personals del regidor» com a timó de la cultura municipal. Fonts lligades a l’organització de les dues cites culturals exposen que, després de la sorpresa inicial, agraeixen la voluntat de continuïtat expressada des del consistori, tot i que estan «a l’expectativa» –no oculten certa preocupació– davant els suggeriments de millora avançades des de l’àrea de Cultura.
El brusc gir ha generat malestar en diversos sectors, entre els quals els empresaris de l’oci nocturn, que es compten entre els més afectats: «El dinamisme d’una ciutat es mesura per múltiples barems, i nosaltres entenem que la qualitat de l’oci, que entenem totalment lligat a les iniciatives culturals, n’és un», reflexiona Christian Compte, un dels portaveus de la Plataforma Nits Q, que integra els principals locals de Tarragona. «És important –afegeix– tant en l’àmbit turístic, per fer una ciutat atractiva per als que ens visiten, com social… entre tots hem de ser capaços de vertebrar una ciutat viva per als tarragonins, per no esmentar la quantitat de llocs de treball que depenen de tots els negocis implicats en la indústria cultural».
Des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (AEHT) s’envia un missatge similar. Segons la seva opinió, són necessaris tot tipus d’estímuls, especialment els grans esdeveniments culturals, per posar en el mapa una ciutat que aspira a convertir el turisme en el seu gran actiu: «El Camp de Mart, i més en les nits d’estiu, és un lloc magnífic; és una pena que estigui tan infrautilitzat i que s’anul·li l’única programació més o menys estable que hi arrossegava centenars de persones… caldria reflexionar per què a Cambrils floreix un festival de primer nivell internacional mentre que a Tarragona desapareix el seu».

«Entre tots hem de ser capaços de vertebrar una ciutat viva per als tarragonins, per no esmentar la quantitat de llocs de treball que depenen de tots els negocis implicats en la indústria cultural», diu l’empresari Christian Compte.

Tgn ciutat dormitori

D’aquí a dos dissabtes, el pròxim 10 de juny a les 19 hores, es manté la convocatòria a través de les xarxes socials d’una concentració a la plaça de la Font en favor d’una ciutat més viva, més activa i amb una política cultural més oberta. Els organitzadors pretenen protestar de manera respectuosa davant l’Ajuntament per la total manca de suport a les iniciatives privades lligades a l’oci, una estratègia que «perjudica el comerç local, a l’hostaleria i a tot un teixit de petits negocis familiars».
«TGN ciutat dormitori» o «TGN ciutat de l’avorriment» són alguns dels lemes utilitzats per donar un toc d’atenció a l’Ajuntament. El primer s’ha utilitzat per batejar la plataforma que demana un canvi de direcció a l’àrea de Cultura: «No som ni d’esquerres ni de dretes, només ciutadans que aspiren que Tarragona tingui una vitalitat acord al seu pes específic en el territori; una mirada oberta cap a l’oci, encara que per al senyor Prats sigui sinònim de gresca, xivarri i incultura, és un factor determinant per fer ciutat».