Vigilem amb el sol!

L’arribada del bon temps és sinònim de prendre el sol, d’activitats a l’aire lliure… però també de problemes relacionats amb la pell

Per . Actualitzat el

Quan arriba l’estiu augmenta l’exposició de la pell al sol i a l’aire lliure, una pràctica que, si no es fa amb mesura, pot comportar conseqüències negatives per a la pell. Des d’irritacions i cremades a l’aparició del temut melanoma, l’exposició solar amb finalitats estètiques pot ser perjudicial si no es prenen les mesures necessàries, però també les elevades temperatures, la sudoració o la humitat poden generar afeccions dermatològiques que cal prevenir.

Així, què hem de fer per gaudir del sol aquest estiu sense que cap risc? Segons els experts, cal evitar prendre el sol entre les 11 del matí a les 5 de la tarda, que és quan el sol arriba amb un índex de radiació ultraviolada més elevat. També és vital utilitzar crema fotoprotectora vint minuts abans de l’exposició al sol i renovar-la cada dues hores. També és recomanable aplicar-la abans de sortir al carrer, ja que el sol és tan perjudicial com el de la platja. En tots els casos cal ser minuciós i aplicar-la a consciència.

El melanoma, principal risc

Molta gent creu que tenir la pell bronzejada és un símptoma de salut, però s’ha de tenir en compte que el bronzejat és un sistema de defensa contra una agressió natural del sol, no és una qüestió estètica. El cap del  Servei de Dermatologia de la Xarxa de Santa Tecla, el doctor Pedro Zaballos, explica que «quan ens posem morens la nostra pell ja està danyada. El sol no és verinós però no se n’ha d’abusar, ja que un excés d’exposició solar és el factor més important a l’hora de patir un melanoma, un tipus de càncer que mata el 30-35% dels pacients que el pateixen», assegura el dermatòleg. De fet, els oncòlegs avisen que el melanoma és, juntament amb el de pàncrees, un dels més perillosos que hi ha, per això hem d’evitar qualsevol factor de risc. «I, repeteixo, l’abús del sol és un dels principals factors de risc a l’hora de contraure un melanoma en el futur», conclou.

Cremar-se durant l’estiu és un dels principals factors de risc a l’hora de contraure càncer de pell, sobretot si succeeix abans dels 18 anys. La pell té memòria i la dels nens és molt sensible. Aquest factor, sumat al fet que el 80% del sol que prenem al llarg de la nostra vida és abans dels 18 anys, fa que hàgim d’extremar la cura amb els més petits. Els adults i els nens amb la pell, els ulls i el cabell molt clars, a més dels que tenen moltes pigues, han d’extremar les precaucions a l’hora de prendre el sol.

Segons el cap del servei de dermatologia generalment no ens posem la suficient. «Com a professionals mèdics de la pell ens fa la sensació que encara hi ha moltes cremades i sabem del cert que cada cop hi ha més melanomes, perquè la incidència d’aparició és el doble cada deu o quinze anys», assegura el doctor Zaballos.

Altres afeccions de la pell a l’estiu

A l’estiu, a causa d’un increment de l’activitat física i d’una més alta exposició solar, la pell es pot veure sotmesa a l’aparició de diferents patologies, molt característiques d’aquesta època. Es tracta d’infeccions cutànies que poden ser produïdes per diversos agents o bé les anomenades fototòxies, on l’agent desencadenant actua sobre la pell potenciant la radiació i fa aparèixer un quadre cutani semblant a la cremada solar. Les principals substàncies que produeixen la fototòxia són el quitrà, les plantes, els olis essencials, els colorants i alguns medicaments.

Altres infeccions cutànies poden ser produïdes per determinades zoonosis (malalties produïdes per animals paràsits) o per altres agents físics, com les al·lèrgies provocades per determinades plantes o les que es produeixen per la combinació de l’acció de la calor i la humitat i que es manifesten especialment a les zones de fregament com els plecs del coll i l’àrea del bolquer en els nadons.

Altres afeccions típiques de l’estiu són les erupcions per fricció, també  anomenades «dermatitis del tobogan», que apareix en els colzes i els genolls dels nens per la fricció amb superfícies abrasives (terra de les piscines, sorra de la platja…).

Captura de pantalla 2017-05-23 a les 17.38.34