Final d’una etapa de decadència

L’Hotel Imperial Tàrraco tanca portes i la ciutat no es pot permetre un altre edifici abandonat

Per . Actualitzat el

«Decebedor. Vistes genials sempre que estiguis cap a la platja; aquí s’acaba la bona vida… Estic convençut que havia estat un lloc excepcional però s’està deteriorant… Servei depriment i total abandó de l’hotel… Personal fantàstic, però els esvorancs, humitats, goteres… Imperdonable». Aquestes són algunes de les últimes opinions, de fa tan sols uns dies, que recull Google sobre l’hotel Imperial Tàrraco, que afronta una setmana decisiva per al seu futur a mitjà termini.

L’hotel, construït als anys 60 amb 170 habitacions, està rebent aquests dies els últims clients a l’espera de la imminent signatura dels acomiadaments i les corresponents indemnitzacions dels 37 treballadors que mantenen operatives les instal·lacions. Encara que s’havia especulat amb el tancament ja dilluns passat, finalment l’hotel s’ha mantingut obert, encara que el més probable és que la clausura temporal arribi aquesta mateixa setmana.

La resurrecció de l’icònic hotel, una de les imatges més conegudes de Tarragona, passa per una inversió que rondarà els deu milions d’euros en un projecte integral de rehabilitació i durarà prop de dos anys. Els greus problemes financers del grup Husa van fer possible que un grup inversor –representat per la societat Alta Diamonds i Alejandro Alasa Aluja com a administrador únic– adquirís l’immoble després d’un litigi judicial per una quantitat propera als cinc milions d’euros. La trajectòria d’Alasa Aluja està lligada als negocis en el sector immobiliari i també al món del vi, en concret a cellers del Penedès.

La nova propietat està a l’espera que es resolguin els contractes de la plantilla per a escometre el projecte. Fonts de l’Ajuntament de Tarragona han confirmat que la relació amb el grup Husa s’havien anat desgastant en els últims anys fins a ser pràcticament inexistents. La voluntat política del Govern municipal, compartida en aquest cas per la majoria dels grups de l’oposició, facilitarà en la mesura que sigui possible la viabilitat del relleu empresarial per renovar un hotel amb un impacte en l’skyline de Tarragona que el converteix en un «patrimoni arquitectònic i turístic de primer ordre».

La col·laboració institucional que rebran els nous gestors està fora de tot dubte, ja que a socialment difícilment s’entendria que l’Imperial Tàrraco passés a formar part d’aquesta galeria d’edificis en estat d’abandó com el preventori de la Savinosa, la Tabacalera, Banc d’Espanya o Fortí de la Reina, per esmentar-ne alguns dels més destacats.

La renovació pendent

L’Husa Imperial Tarraco ja va ser restaurat parcialment el 2007, però la falta d’inversió va convertir les obres en una simple operació de maquillatge sense entrar a fons en les notables deficiències que ja presentava. El president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona, Xavier Jornet, que com a propietari i gestor de l’hotel Astari ja sap què és enfrontar-se a una remodelació profunda, considera que Husa ja va haver d’encarar aquesta rehabilitació als anys 90: «La infraestructura hotelera necessita estar amortitzada i renovar-se a fons aproximadament cada 35 anys; d’una altra manera s’entra en un cicle decadent d’influència molt negativa en el negoci». Per la informació que ha transcendit fins ara, Alta Diamonds va sotmetre l’edifici a una renovació profunda per continuar explotant com a hotel de quatre estrelles, encara que també amb una zona reservada apartaments. La idea és confiar la gestió a una cadena especialitzada en hotels d’aquesta envergadura.

Ni el canvi de propietat ni les obres de rehabilitació afectaran, en principi, a la concessió del Casino de Tarragona. Fonts del Grup Peralada han explicat Notícies TGN que són els primers interessats a conèixer a fons els plans de futur: «Si, com sembla, l’edifici ha d’estar dos anys en fase de reforma, necessitem els detalls per garantir que no hi hagi un impacte en la nostra àrea de negoci».

Falten estrelles?

Tarragona ciutat disposa en l’actualitat –si es resten les 170 de l’Husa Imperial Tarraco d’unes 2.000 places hoteleres repartides en 17 establiments. No obstant això, només tres –unes 400 habitacions en total-–arriben les quatre estrelles, de manera que el debat sobre la capacitat de la infraestructura hotelera d’alt nivell és tot un clàssic.

Els professionals del sector consideren que sí que hi ha mercat per a hotels urbans de qualitat. Tot i que el turisme de congressos encara està molt poc desenvolupat a Tarragona i pateix la forta competència dels allotjaments i instal·lacions de la Costa Daurada central, «el turisme cultural, vinculat al Patrimoni històric, sí que es va consolidant any a any amb xifres creixents», reflexiona Xavier Jornet.

Mentre els nous vents bufen al voltant de la imponent silueta de l’Imperial Tarraco, el projecte del palauet gòtic de Ca l’Ardiaca, –l’únic hotel de cinc estrelles a què aspirava la ciutat–, continua congelat al costat de la Catedral –darrere de la lona i de les bastides més fotografiades de totes les ciutats Patrimoni de la Humanitat– sense indicis que l’empresa promotora hagi de reprendre la iniciativa.