Tret de sortida de la Som Comerç Just i Banca Ètica

La festa es durà a terme el dissabte 20 de maig a la Rambla Nova

Per . Actualitzat el

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica a Tarragona es va presentar en un acte que va repassar les vulneracions dels drets humans, laborals i dels pobles per part d’empreses transnacionals i a causa de poders econòmics. L’acte va durar tres hores molt participatives per part de la cinquantena de persones assistents.

Àlex Guillamón d’EntrePobles Camp de Tarragona va parlar de l’extractivisme que cometen les empreses. Jordi Calvo del Centre Delàs d’Estudis per la Pau va explicar que la inversió per produïr armament a llarg termini la cobreix la banca convencional: 3 de cada 4 armes no existiria sense aquest suport financer. Luci Mendoza, del Comitè de Solidaritat Oscar Romero, va denunciar 162 assassinats d’activistes i líders de comunitats indígenes i ambientalistes l’Amèrica Llatina, assassinats vinculats a l’expropiació de recursos per part de les indústries minera, agrícola o energètica.

La Gemma d’ Stop Mare Mortum Tarragona va explicar des de la pròpia experiència el patiment de la gent que ha de fugir de la guerra i va reivindicar la seva condició de persones per davant de refugiades. Finalment, Tais Bastida de SETEM Catalunya va presentar les alternatives del Comerç Just, la Banca Ètica i l’economia solidària en general per a avançar en la sobirania econòmica fora d’aquestes vulneracions de drets sistemàtiques arreu del món.

Els actes de denúncia continuaran divendres 19 de maig amb una «Ruta guiada pels horrors del comerç internacional», a les 20h a la Rambla Nova a l’alçada del C/Unió; la ruta comptarà amb les explicacions teatralitzades del grup Tornavís Teatre i acabarà a la botiga d’Oxfam Intermón amb la projecció de petits vídeos de tres minuts sobre casos concrets de vulneracions de drets humans i propostes d’alternatives.

L’endemà, dissabte dia 20, serà el torn de centrar-se en les alternatives econòmiques al sistema capitalista, propostes que treballen des dels criteris de l’economia social i solidària, posant al centre de l’activitat econòmica cobrir les necessitats de les persones i no els beneficis i els rèdits d’accionistes i interessos aliens.
Exemples concrets de vulneracions dels drets humans que es faran a la Ruta guiada

Per citar només alguns exemples concrets, a partir d’un informe del centre d’investigació independent DanWatch del 2016, Nestlé es va veure obligada a acceptar públicament que no pot descartar situacions similars a l’esclavitud en la seva cadena de subministrament al Brasil. La Campanya Banca Armada ha xifrat en més de mil milions d’euros la participació del Banco Santander a la indústria armamentista. Inspeccions de la Campanya Roba Neta han revelat que H&M continua violant les condicions de seguretat bàsiques en les seves fàbriques a Bangladesh. Un informe d’Amnistia Internacional relaciona directament Apple amb l’ús del treball infantil en el seu procés de fabricació.

Noves dades certifiquen el creixement de l’economia solidària Comerç just: un moviment en auge

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica va presentar dimecres a les 11h a la botiga de comerç just Olokuti del barri de Gràcia de Barcelona l’informe de comerç just a l’estat espanyol 2015.

«El comerç just comença a ser ja un moviment madur que es consolida. Comptem en l’actualitat amb 78 botigues i 163 punts de venda especialitzats en tot l’Estat espanyol», va destacar Gemma Guinot, membre d’Alternativa 3, una de les entitats organitzadores de la campanya.

L’informe destaca que els ingressos per vendes de les organitzacions de comerç just a l’Estat espanyol van ascendir a 35 milions d’euros a l’Estat espanyol, un 6% més que l’any anterior, i a més de 900 milions d’euros en tot el món. i conformen una xarxa consolidada arreu del món. A les entitats de comerç just de l’Estat espanyol hi treballen 150 persones i més de 2.500 hi col·laboren com a voluntàries.

236.000 usuaris de banca ètica

Cada vegada hi ha més persones que se sumen a la banca ètica, una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic. Aquestes són les conclusions que es desprenen del baròmetre estatal de les Finances Ètiques 2016 que, un any més, recull les dades de creixement d’aquest sector i que es va presentar també a l’Olokuti dimecres. «L’evolució de les finances ètiques continua sent molt positiva, malgrat les dificultats que trobem per donar-nos a conèixer davant la potència comunicativa de la banca convencional», destaca Narcís Sánchez, coordinador de l’Observatori de les Finances Ètiques de FETS (Finançament Ètic i Solidari).

Les xifres de la banca ètica són optimistes: s’ha incrementat l’estalvi en un 12,29% sobre l’any anterior arribant a 2.000 milions d’euros. Durant els últims 10 anys s’ha multiplicat gairebé per 15 l’estalvi recollit per les entitats financeres ètiques.

El nombre d’usuaris s’incrementa un 9,97% i s’enfila als 236.000 clients, amb unes aportacions de capital de 171 milions d’euros, un 18% més sobre l’any anterior. D’altra banda, la taxa de morositat continua sent inferior significativament a la del sistema financer tradicional: es situa en un 6,12% davant del 9,91% de la banca tradicional.

DETALLS DE LES PROPERES ACTIVITATS

– RUTA GUIADA I TEATRALITZADA PELS HORRORS DEL COMERÇ INTERNACIONAL
Divendres 19 de maig, 20h a la Rambla Nova amb C/Unió
Guerres, explotació humana i de recursos acaben als aparadors dels nostres carrers amb total impunitat, amb la protecció de lleis, tractats internacionals, inacció o complicitat política.
Tornavís Teatre ens ho explicarà de forma teatralitzada. Denunciarem que grans multinacionals vulneren els drets humans i donarem a conèixer les alternatives que ja existeixen.

– FESTA DEL COMERÇ JUST I LA BANCA ÈTICA Dissabte 20 de maig a la Rambla Nova de Tarragona
Tot el dia: fira d’entitats, exposicions, jocs infantils, cafeteria, concerts, xerrades, vermut solidari, swing, dinar popular, etc.
Install Party d’Alternatives: vine amb les dades bancàries i fes-te de Som Energia, Som Connexió, Banca Ètica, programari lliure (porta l’ordinador), etc.
10h al Teatre Tarragona: Sessió oberta del Postgrau de “Cooperació, desenvolupament i innovació social” de la URV Solidària.
A la tarda hi haurà «xerrades llamp» i diverses actuacions musicals.