«Les empreses del Port ja tenen consciència ambiental i energètica»

Joan Basora és director de Sostenibilitat del Port de Tarragona

Per . Actualitzat el

El Port de Tarragona té una responsabilitat important en la conservació del medi marí i terrestre. El seu responsable en aquest camp ens en parla.

Quins són els objectius del Port en termes de sostenibilitat?
Assolir l’excel·lència en la gestió ambiental dintre de tot l’àmbit del Port. I això inclou l’Autoritat Portuària però també totes les empreses que configuren la comunitat portuària.

En aquest darrer cas, la tasca és més aviat de control?
Dintre de qualsevol grup de bases que integren la concessió amb una empresa, tant per la seva activitat com per la seva ubicació, hi ha tota una sèrie de temes preceptius que asseguren la sostenibilitat. Per això, el Port de Tarragona va crear la setmana passada el grup de medi ambient que vol facilitar la rebuda d’experiències individuals en aquest àmbit.

En general, les empreses respecten aquestes normes?
Sí. Per dues coses: perquè de base tenen aquesta consciència ambiental i energètica i perquè hi ha unes bonificacions a taxa d’activitat per incloure mitjans mediambientals a la seva activitat.

Aquestes bonificacions se sumen a la rendibilitat que, ja per ell mateix, dona ser sostenible, no?
Exacte. Quan fas números els resultats són aquests. Perquè els bonifiquem una despesa que més aviat és una inversió de futur. Podríem obligar, però donar una mica de premi a la bona gestió ambiental també és important.

Un dels grans reptes de futur de la nostra societat és la gestió de l’aigua.
Tenim cura de tots els factors ambientals que es puguin alterar, però en el tema de la qualitat de l’aigua seguim normes de la directiva marc de l’aigua europea i és junt amb la qualitat de l’aire un dels vectors més importants. En aquest sentit, controlem els abocaments industrials i urbans que es fan a la zona portuària a través de depuradores i de tota la seva xarxa de subministrament.