La indústria química tarragonina augmenta el consum d’aigua reciclada

La planta d’aigua regenerada d’Aitasa ha produït l’any 2016 un total de 3,91 Hm3, que multiplica gairebé per quatre el volum utilitzat l’any 2013

Per . Actualitzat el

El projecte d’utilització d’aigua regenerada continua creixent en el si del sector petroquímic tarragoní. En el quart any de funcionament de la planta que gestiona Aitasa, el consum s’ha elevat fins als 3,91Hm3, una xifra que multiplica gairebé per quatre el volum d’aigua reutilitzada que es va utilitzar l’any 2013, primer any de funcionament complert. El consum d’aigua regenerada que es consolida, afecta sobretot, a les torres de refrigeració dels processos industrials.

Dels 32,387 Hm3 totals que van consumir les empreses de l’AEQT durant l’any passat, gairebé un 13% del total procedeix d’aquest projecte, que té en la sostenibilitat i el territori dos dels seus principals compromisos. I és que l’aposta per la planta d’aigua regenerada va representar, ja en el seu dia i a través del conveni signat amb l’Agència Catalana de l’Aigua, un compromís peralliberar cabal de la indústria per a altres possibles usos que el territori pugui necessitar, la qual cosa fa que addicionalment es donin nous usos a les aigües dels EDAR de Tarragona i Vila-seca.

Per sobre les previsions

Aquest nou rècord en el consum d’aigua regenerada supera, fins i tot, les previsions de creixement que tenia la mateixa indústria, tot i que la línia creixent és propera a l’esperada. Segons aquestes previsions, aquest consum anirà augmentant fins al 2017, quan està previst que s’assoleixi el 100% de la capacitat de la primera fase de la planta, que és de 6,8Hm3, l’equivalent al consum anual d’aigua d’ús domèstic en una ciutat com Tarragona.

El director General d’Aitasa, Daniel Montserrat, explica com una aigua que anava al mar fa uns anys ara té un nou circuit d’aprofitament, a la vegada que deixa d’anar al mar, amb els beneficis mediambientals que això comporta. Per altra banda, el director assegura que aquesta aigua estava pensada per alimentar, bàsicament, torres de refrigeració, «però que, un cop vista la qualitat del resultat, ens ha permès obrir la porta a reptes de més valor afegit», afirma Montserrat.