«Els criteris de sostenibilitat estan inclosos al nostre decàleg»

Miguel Ángel Rodríguez és president d’AEST i director del Grupo Helco

Per . Actualitzat el

Si la indústria química és  una peça fonamental del l’economia del territori, no és menys important l’activitat econòmica que s’hi genera al voltant. Per ser exactes, aquest mercat laboral mou més treballadors que la mateixa indústria química al voltant de la qual pivota. Això fa que el seu pes, pel que fa a la generació de residus i ús d’aigua i energia sigui molt gran i implica un control extraordinari per evitar que aquesta activitat econòmica afecti negativament en l’entorn natural de les nostres comarques. Miguel Ángel Rodríguez és el president de l’associació que representa les empreses que donen servei a les químiques i director del Grup Helco, una de les principals empreses de serveis del territori. Ens explica les principals apostes en termes sostenibilitat i la importància que té compaginar les premisses mediambientals amb la producció industrial.

Quina és la funció de l’AEST?
L’Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona (AEST) integra empreses dedicades a la prestació de serveis de manteniment industrial i serveis auxiliars en general i que estan qualificades per entitats independents per desenvolupar la seva activitat a les empreses que integren l’AEQT.

Quins criteris de sostenibilitat reuneix?
Crec que en el nostre decàleg es troba la clau dels criteris de sostenibilitat que reuneix una associació com la nostra: som empreses al servei de la indústria i treballem «a» i «per a» Tarragona; representem un sector estratègic, tecnificat i socialment compromès; som una veu qualificada que representa el sector davant dels nostres clients més importants, integrats a l’AEQT; participem activament amb els nostres clients mitjançant comissions, per millorar, avançar i defensar els nostres interessos;  estem compromesos amb la seguretat i la qualitat amb mètodes pioners, eficaços i responsables; estem compromesos amb el clúster de la química (ChemMed) com a membre adherit; som pioners en la formació dual i en alternança per la integració dels nostres joves i la promoció d’ocupació juvenil; considerem que compartir la informació del sector és fonamental i promovem la comunicació social de les nostres activitats entre els nostres associats; oferim avantatges econòmics a les auditories i projectes que es promouen i, finalment, AEST necessita les empreses de serveis per potenciar la seva força i visibilitat, per posar-les al valor que els correspon davant dels clients i la societat.

Per què són importants aquests criteris i quins reptes afronta l’AEST en aquest camp?
Aquests criteris componen el decàleg de què disposa AEST i són la base fonamental de la nostra activitat. Ens considerem una associació bàsica, per mantenir l’equilibri entre les empreses contractants i les empreses de serveis. El repte més gran al qual ens enfrontem és mantenir dia a dia el nostre nivell de compromís amb els associats amb la finalitat de defensar els seus interessos de forma continuada a través de les comissions mixtes i les pròpies i que aquests interessos estiguin ben representats.

I el Grup Helco, com compagina la sostenibilitat amb la rendibilitat econòmica?
És fonamental comprometre’s de forma sostenible utilitzant les eines que tenim a la nostra disposició, és a dir, normes ISO 9001 per qualitat i 14001 pels plans mediambientals. Tanmateix, és clau per a nosaltres la seguretat, per la qual estem certificats, també per la norma OHSAS 18001. La implantació d’aquestes normes ens proporciona qualitat i sostenibilitat, així com compromís social amb els nostres treballadors i, això no només no està renyit amb la rendibilitat sinó que la potencia des de tots els punts de vista.