L’acció social de la Xarxa de Santa Tecla

Més enllà de l’activitat sanitària, la institució tarragonina presta serveis a col·lectius desprotegits: gent gran, infància i discapacitat

Per . Actualitzat el

Per tots és coneguda l’activitat sanitària desenvolupada per la Xarxa de Santa Tecla, organització sense ànim de lucre que gestiona l’Hospital de Santa Tecla, el del Vendrell i sis àrees bàsiques de salut de primària en el Baix Penedès i el Tarragonès (amb uns quaranta ambulatoris i consultoris mèdics). Però l’impacte de la Xarxa de Santa Tecla en la vida dels tarragonins va molt més enllà de la prestació estrictament sanitària. La institució, fidel als seus principis fundacionals al servei de la salut de les persones des de tots els àmbits, se centra també a oferir serveis socials professionalitzats als col·lectius més vulnerables: la infància, les persones amb discapacitat i la gent de la tercera edat. A partir de la tradició de l’històric Hospital de Santa Tecla, que durant segles va exercir de centre de beneficència per a generacions de tarragonins i tarragonines, l’entitat ha constituït una de les carteres integrals de serveis socials més importants de les nostres comarques.

• GENT GRAN
La Xarxa de Santa Tecla té cura de la gent gran del territori des de les residències geriàtriques de Santa Tecla Llevant i Santa Tecla Ponent, ambdues a la ciutat de Tarragona. Aquesta oferta es complementa amb places als centres de dia de Constantí i de la Pobla de Mafumet i amb el programa de dinamització Gent gran Activa. En total la Xarxa de Santa Tecla disposa de 240 places residencials i unes 60 places més en centres de dia.

Una altra línia de suport a la gent gran és el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), prestat a la ciutat de Tarragona i en part de la comarca del Baix Penedès. Es tracta d’un servei de suport en el mateix domicili a persones dependents, generalment gent gran. Es fa una tasca d’acompanyament i assessorament a l’usuari, així com al seu entorn i cuidadors familiars. La gestió del servei municipal a la ciutat de Tarragona es va iniciar el 2008. L’any 2014 es va implantar la gestió del servei municipal en l’el Vendrell (Baix Penedès), ampliant-se en 2015 amb la gestió del servei en diversos municipis a través del Consell Comarcal del Baix Penedès. El SAD inclou serveis d’higiene personal, mobilitat, organització del menjar, acompanyament en gestions diverses, assessorament i serveis de la llar (neteja i ordre de la casa, rentar, planxar, repassar la roba…).

• INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA
La Fundació Casa Sant Josep, constituïda el 1912 i adherida a la Xarxa de Santa Tecla des del 2012, és una institució històrica dirigida, en conveni amb l’administració catalana, a tenir cura dels nens mancats d’un entorn familiar que se’n pugui fer càrrec. L’equip de la Casa Sant Josep desenvolupa un projecte socioeducatiu a través de diverses línies d’actuació, com per exemple el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) –amb capacitat per 40 residents–, la Casa d’Infants (amb capacitat per 12 menors) i amb els serveis de valoració CAF, SIFE, preadoptius i els pisos tutelats. L’entrada de la Fundació Casa Sant Josep dins de l’estructura de la Xarxa de Santa Tecla ha permès projectar la construcció d’un nou CRAE dins del nucli urbà de Tarragona. En aquest nou espai, funcional i adaptat a les necessitats dels usuaris, s’integraran la totalitat de serveis que en l’actualitat ofereix la fundació. El nou equipament entrarà en funcionament l’estiu de 2017.

Un altre servei destinat a la infància és el Centre de Desenvolupament Infantil i Precoç (CDIAP), en funcionament des de l’any 2010. El centre ajuda nens i nenes de 0 a 6 anys que presenten dificultats en el seu desenvolupament físic o neuronal. Es tracta d’un servei concertat amb la Generalitat i ha atès més de 600 nens i nenes en els seus set anys de funcionament. En l’actualitat, uns 140 infants són usuaris del CDIAP en els diferents camps d’actuació (trastorns motrius de la primera infància, trastorns dels hàbits bàsics, trastorns de la conducta, trastorns en l’aprenentatge del llenguatge, trastorns emocionals i/o trastorns associats a problemàtiques o canvis familiars).

També dins de l’àmbit de la infància, la Xarxa de Santa Tecla gestiona amb èxit tres llars d’infants municipals en els termes municipals de Tarragona (Llar d’Infants de Bonavista i de la Vall de l’Arrabassada) i la de la Riera de Gaià, amb un total de 189 places pels més petits d’ambdues poblacions. Just ara els tres centres estan en període de preinscripcions per  al curs 2017-18.

• DISCAPACITAT
La Fundació Estela, entitat amb més de 40 anys d’història a Tarragona i adherida a la Xarxa de Santa Tecla des de l’any 2013, treballa per la promoció personal del discapacitat intel·lectual i la millora de la seva integració social, destacant sobretot aquelles actuacions orientades a l’educació, la formació professional, la integració laboral i l’acolliment residencial.  La Fundació els dona suport des de la infantesa fins a l’etapa de maduresa. S’ofereixen serveis educatius a través de l’Escola d’Educació Especial, el servei de Taller Ocupacional i d’habitatge amb la Llar Residència Estela. Més de 220 persones amb discapacitat gaudeixen en l’actualitat dels diferents serveis oferts per la fundació.

L’altre recurs de suport a la discapacitat és el Centre Especial de Treball Santa Tecla, en marxa des de 2004. El CET dona ocupació a un total de 45 persones amb diversitat funcional. A l’empresa, ubicada als Pallaresos, es desenvolupen tasques de bugaderia industrial i serveis generals, amb les quals es cobreixen les necessitats dels centres de la Xarxa de Santa Tecla i d’empreses terceres. Recentment la bugaderia ha assolit el certificat de qualitat ISO per als seus processos de producció.

mapa_social_13